Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Kettős jubileum és médiaműhely a soproni líceumban

A hét témája

Kettős jubileum és médiaműhely a soproni líceumban

Jubileumok éve az idei a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban (Líceumban): az alma mater nemcsak alapításának 450. évfordulóját, de az ország első diákönkormányzatának 180 éves fennállását is 2007-ben ünnepli. Ez utóbbihoz kapcsolódtak április 17–21. között a több száz érdeklődő részvételével zajlott jubileumi diáknapok programjai, köztük a VII. Evangélikus Médiaműhely.

A nagy sikerű médiaműhely előző, révfülöpi állomása után merült fel az ötlet, hogy a következő helyszín a hűség városa, a házigazda pedig a líceum legyen. Az évfordulós megemlékezések szerves részeként mintegy negyven meghívottat látott vendégül az 1827-ben alapított Deákkúti Vármegye utódja, a Líceumi Ifjúsági Diákszövetség. A szakmai programokat az Evangélikus Élet munkatársai irányították, T. Pintér Károly főszerkesztő és Vitális Judit szerkesztőségi titkár vezetésével. A megjelentek bepillantást nyerhettek a szövegszerkesztés és – Dobsonyi Sándor olvasószerkesztő jóvoltából – a kéziratgondozás rejtelmeibe, valamint megismerhették az egyház újdonsült internetes ifjúsági oldalát, a myLuthert.

E honlap a révfülöpi találkozó gyümölcse; az ott sebtiben megalakult „szerkesztőség”, de főként Nagy Bence tervezőszerkesztő munkáját dicséri, aki időt s energiát nem sajnálva dolgozik a portálon. A cél, hogy a myLuther olyan médium legyen evangélikus középiskoláink számára, mely amellett, hogy érdekes, naprakész és fiatalos, értékeket is közvetít. A tervek között szerepel egy közös, nyomtatott diákújság kiadása is.

A rendezvény nem jöhetett volna létre egyházunk sajtóbizottsága, az Evangélikus Élet szerkesztősége és a soproni líceum áldozatvállalása nélkül. Az elvetett mag – reméljük – termékeny talajt talál, a visszajelzések tükrében annyi azonban biztos: a jubileumi diáknapok és a médiaműhely egyáltalán nem volt haszontalan vállalkozás…

Kiss Dávid