Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 17 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Görbefalva lakóit bemutató sorozatunk utolsó előtti részéhez érkeztünk. Minden alkalommal megoldhattatok egy-egy rejtvényt is. A helyes megfejtést ezúttal is küldjétek el szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.); a borítékra írjátok rá: Gyermekvár. A megoldásokat egyben összegyűjtve is postára adhatjátok, jutalmul a végén ajándékcsomagot kaptok.

Hallottatok már Görbefalváról? Nem? Ez egy nagyon piciny falucska – a főtéren körben összesen kilenc ház, a templom és a posta épülete áll. Amire nagyon büszkék a görbefalviak, az a szép templomuk, amelynek a harangja minden este dallammal búcsúztatja a lemenő napot. Emellett arra is büszkék az ott lakók, hogy mindegyiküknek olyan bibliai neve van, mint amilyen nevű emberek Jézussal is találkoztak, vagy valahogyan kötődtek hozzá. Az arra járó idegeneknek mindig mesélnek is róluk.

8.

A főtér 8-as számú házában Péter gazda lakik. Péter nagyon szereti a nevét, hiszen Jézusnak azt a tanítványát is így hívták, akiről a legtöbbet ír a Biblia.

Péter Jézus halála óta még mindig szégyellte magát. Hiszen nem felejtette el, milyen nagy hangon mondta a Mesternek, hogy ő majd megvédi őt. És mielőtt azon a bizonyos napon a kakas megszólalt volna, Péter háromszor tagadta le, hogy ismeri Jézust.

Miután már Tamás is találkozott a feltámadt Mesterrel, Péter egy nap elhatározta, hogy elmegy halászni a Tibériás-tengerhez. Több tanítvány is vele tartott. Egész éjszaka halásztak, de nem fogtak semmit. Ekkor megjelent Jézus a parton, de nem ismerték fel őt. Jézus azt mondta nekik, hogy dobják be újra a hálókat. Kihúzni azonban már alig tudták, annyi hal volt bennük. Ekkor János felismerte a Mestert, és elkiáltotta magát:

– Az Úr az!

Péter nem tudta kivárni, amíg a csónakokkal kieveznek a partra, hanem beugrott a vízbe, és kiúszott. Jézus sült hallal és kenyérrel várta őket. A tanítványok pedig felismerték, hogy a feltámadott Mester jelent meg újra köztük.

Miután ettek, Jézus háromszor megkérdezte Pétertől, hogy szereti-e őt. Péter mind a háromszor azt felelte, hogy igen. Ezért Jézus azt mondta neki: „Legeltesd az én juhaimat!” Háromszor kérdezte tőle, mert Péter is háromszor tagadta meg Urát.