Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Döntéshozatal a Dunán

Egyházunk egy-két hete

Döntéshozatal a Dunán

„Kihajózott” a Déli Egyházkerület közgyűlése

Rendhagyó helyszínen tartotta idei tavaszi ülését a Déli Egyházkerület közgyűlése április 27-én. Szabó Vilmos Béla paksi lelkésznek, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperesének a kezdeményezésére egy Paksnál állomásozó sétahajóra hívta meg a közgyűlés tagjait az egyházkerület elnöksége, hogy egy rövid dunai „hajókirándulás” közben tárgyalják meg az egyházkerület ügyeit.

Szabó Vilmos Béla helyi lelkész nyitóáhítata után Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő jelentését hallgatták meg és vitatták meg a közgyűlési tagok. A tavaly ősszel beiktatott felügyelő első jelentésében beszámolt eddig végzett munkájáról és az egyházkerület gyülekezeteiben tett látogatásairól. Jelentésével kapcsolatban több közgyűlési tag is külön kiemelte azt a kérdést, hogy miként lehetne közelebb hozni az oktatási intézmények életét, tevékenységét – az iskolalelkészi státussal szoros összefüggésben – a helyi és környékbeli gyülekezetek mindennapjaihoz.

Püspöki jelentésében Gáncs Péter átfogó képet adott az egyházkerületnek az őszi közgyűlés óta kialakult általános helyzetéről, és tájékoztatta a közgyűlést az időközben bekövetkezett személyi változásokról. A jelentés különösen hangsúlyos pontja volt a kerületi erőforrások lehetséges átcsoportosításának a kérdése, vagyis az a probléma, hogy érdemes-e fenntartani lelkészi státust olyan helyeken, ahol a misszió évek óta sikertelen, avagy inkább olyan településekre kellene irányítani a támogatásokat, ahol a gyülekezetépítésnek reális lehetőségei látszanak kibontakozni.

Egyházunk első önálló munkaterületekért felelős püspökhelyettese szintén ismertette eddigi tevékenységét, amely főképpen a teológiai tanácsadást, valamint a kerületi oktatási és továbbképzési projektek szakmai tartalmának a kialakítását foglalja magába. Szabóné Mátrai Marianna sikerként könyvelhette el a márciusi gyülekezetvezetői konferencia megszervezését, emellett pedig jelentésében előrevetítette az augusztusi munkaévkezdő lelkészkonferencia szakmai programjának az előkészítését. (A felügyelői, a püspöki és a püspökhelyettesi jelentés megtekinthető a kerület hírportálján, a Déli Harangszón: http://del.lutheran.hu.)

Kendeh György, a kerületi jelölőbizottság elnöke ismertette a Déli Egyházkerület országos bizottságokba, a kerület oktatási intézményeinek igazgatótanácsaiba és a lelkészképesítő bizottságba delegálandó tagjainak a névsorát, majd a közgyűlés megválasztotta a küldötteket.

A délután folyamán a kerületi elnökség átadta az idei első hűségérmet Hoffmann Máriának, a paksi gyülekezet kilencvenhét éves kántorának.

P. G.

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület