Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Közgyűlés a Kapernaumban

Egyházunk egy-két hete

Közgyűlés a Kapernaumban

A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület elnöksége április 28-ára hívta össze az egyházkerület közgyűlési és tanácskozási joggal rendelkező tagjait a gyenesdiási Kapernaum-szeretetintézmény tanácstermébe. A közgyűlés Szemerei Jánosnak, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesének áhítata után kezdte meg munkáját.

Az Ittzés János püspök és Szabó György egyházkerületi felügyelő alkotta elnökség jelentése mellett a grémium egyhangúlag elfogadta a kerületi tisztségviselők jelentéseit, valamint a jelölőbizottság elnökének, Kissné Kárász Rózsának a választásokkal kapcsolatos beszámolóját.

Egy korábbi döntésnek megfelelően a közgyűlés alkalmanként meghallgatja a kerületben működő intézmények vezetőit is. Ez alkalommal az egyházkerület területén lévő – országos fenntartású – középiskoláink igazgatói számoltak be az intézményükben zajló munkáról.

A közgyűlés ezután támogatás iránti kérelmekről határozott: az egyhangúlag meghozott döntés értelmében a szakonyi gyülekezet megkaphatja a gyülekezeti ház felújításához kért félmillió forintot, a sopronbánfalvai evangélikus közösség pedig hatszázezer forintnyi támogatásban részesülhet a toronyóra- és harangszerkezet renoválásához. A testület döntött továbbá arról is, hogy – jóváhagyva az ecsenyi gyülekezet kérelmét – egymillió forintos támogatást nyújt szolgálati gépkocsi vásárlásához.

Végül a kerület egyik gyülekezetének nehéz helyzetét elemezve az egyházkerület közgyűlése – a jelen lévő zsinati tagokon keresztül – azzal a határozati javaslattal fordul egyházunk zsinatához, hogy alkosson olyan törvényeket, amelyek lelkész és gyülekezet kapcsolatának megromlása esetén elősegítik, hogy a felek gyorsan megoldást találjanak a helyzetre.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület