Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Századik születésnapját ünnepli a cserkészet

Keresztutak

Századik születésnapját ünnepli a cserkészet

A „Farkas, aki sohasem alszik” nevet kapta az afrikai bennszülöttektől a százötven éve, 1857-ben született angol Lord Robert Baden-Powell, a cserkészet megalapítója. Száz évvel ezelőtt, 1907 nyarán ő szervezte meg az első cserkésztábort Brownsea szigetén. Az azóta világszerte elterjedt mozgalom magyar szervezete, az 1912 óta létező Magyar Cserkészszövetség április 28-án centenáriumi cserkésznap keretében emlékezett az évfordulóra. Mint Buday Barnabás evangélikus lelkésztől, a szervezet országos elnökétől megtudtuk, közeleg a 21. cserkész-világtalálkozó: július 27. és augusztus 8. között tartják az angliai Hylands Parkban. Az összejövetelre negyvenezer főt, köztük hatszáz magyar fiatalt várnak.

A Cserkész-világszövetség (World Organization for Scout Movement) a cselekedve tanulás módszerével igyekszik elérni, hogy tagjaiban felelősséget ébresszen Istennel, önmagukkal és másokkal szemben.

A nemzetközi cserkészmozgalom megszületésének századik évfordulója alkalmából több helyszínen számos programot kínáltak az érdeklődőknek a centenáriumi cserkésznapon. A budapesti Erzsébet tér „cserkésztábor-központtá” alakult, ahol kézműves-foglalkozások, táncház és mászófal várták az érkezőket. Ezenkívül a város különböző pontjain további rendezvényeken – látogatás a meseerdőben, hadijáték, dunai kenuzás, illetve cserkészfilmek fesztiválja – vehetett részt az ország minden részéből érkezett mintegy nyolcszáz ifjabb és idősebb vendég.

Miskolcon huszonnégy órás népdaléneklési rekordkísérlethez csatlakozhattak a dalos kedvű vendégek; mintegy kétszázan énekeltek ezerötszáz dalt. Az eseményről hangfelvétel készült, amelyet elküldenek a Guinness-rekordok hitelesítő bizottságának.

„A cserkészruhába öltözött fiatalok reményeink szerint mindenütt óhatatlanul felhívták a figyelmet erre az értékőrző, mindenki számára nyitott, önkéntes ifjúsági nevelőmozgalomra” – mondta Buday Barnabás. A szervezetnek ma Magyarországon hét-nyolcezer aktív tagja van.

Az ünnepi eseménysorozat április 28-án este a Normafánál, az Anna-réten tartott centenáriumi ünnepséggel és fogadalomtétellel, valamint a másnap délelőtti ökumenikus istentisztelettel zárult. A Horánszky utcai jezsuita kápolnában Buday Barnabás prédikált, majd Tóth Zsolt Ipoly ciszterci szerzetes és Laurinyecz Mihály katolikus lelkész mutatott be misét.

– gazdag –