Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Szakmai nap a GyLK-ról

Kultúrkörök

Szakmai nap a GyLK-ról

A Magyar Egyházzenei Társaság április 30-án szakmai napot rendezett a Régi Zeneakadémián. Az Evangélikus istentisztelet – Gyülekezeti liturgikus könyv (GyLK) és a Graduale Hungaricum bemutatása – a hosszú hétvége ellenére – sokakat vonzott.

A várhatóan júniusban megjelenő GyLK-t Bence Gábor szerkesztő és munkatársa, Ecsedi Zsuzsa ismertette (képünkön). A kötet létrejöttének oka, hogy a Liturgikus könyv használatba vétele – 2005 adventje – után kiderült: szükség van egy, a gyülekezeti tagok kezébe adható kiadványra is. A Gyülekezeti liturgikus könyv a változatos istentiszteleti rendeken kívül a gyülekezet által is énekelhető liturgikus anyagot, bőséges zsoltárválogatást és új verses gyülekezeti énekeket közöl.

Azt a problémát, hogy a magyarországi evangélikus énekes szokásokban csaknem teljesen visszaszorult a liturgikus anyag éneklése, a kötet tanító jellege próbálja ellensúlyozni; a szerkesztők minden új és kevésbé új elemet magyarázatokkal láttak el. Ez segítheti a liturgiában kevésbé jártas gyülekezeti tagokat az új anyag megismerésében, az istentiszteleten való tudatosabb részvételben.

A GyLK összeállításában Bence Gábor, Ecsedi Zsuzsa, Trajtler Gábor, Finta Gergely, Ecsedi Klára, Barta-Gombos Arikán, Győri Noémi, Simon Barbara és H. Hubert Gabriella vett részt; a kötet tervezőszerkesztője Kendeh K. Péter volt.

A GyLK befogadását illetően Ittzés János püspöknek a szakmai nap zárszavában elhangzott mondata irányadó lehet mindannyiunk számára: lássuk meg a könyv értékeit, és türelmes szeretettel ismerkedjünk vele!

E. K.