Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Kóruskérdéskör

Kultúrkörök

Kóruskérdéskör

Cantate vasárnapján talán olvasóink között is akad, aki felteszi magának a kérdést: „Összesen vajon hány gyülekezeti kórus működhet a Magyarországi Evangélikus Egyházban?” A kérdéssel az országos egyházzenei igazgatóhoz, dr. Kamp Salamonhoz fordultunk. A karnagy elmondta, hogy a hazai – minimum öt, maximum hetven tagból álló – evangélikus gyülekezeti kórusok száma valahol ötven és hatvan között lehet. Pontos „darabszámot” nem lehet naprakészen mondani, hiszen énekkarok nemcsak alakulnak, de olykor meg is szűnnek.

Énekkaraink – szakmai szempontból – nagyon eltérő színvonalon állnak. Sok függ a karvezető képzettségétől, attól, hogy a kórustagok egy tiszteletre méltó lelkes „amatőrrel” vagy egy zeneileg magasan képzett, zeneművészeti egyetemen végzett dirigenssel állnak-e szemben. „Tapasztalataim szerint – mondotta dr. Kamp Salamon – az utóbbiak általában több kotta beszerzésére törekednek, és igényesebb művekből válogatnak. Ehhez persze kell az is, hogy a jó hangú kórustagok többsége jó kottaolvasó is legyen.”

Az országos egyházzenei igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy személy szerint minden működő énekkarnak örül. Nemcsak azt tartja nagyon fontosnak, hogy minél több falusi, illetve városi egyházközségben énekeljenek és zenéljenek, hanem azt is, hogy lehetőleg minél több evangélikus szerzőt válasszanak.

Az evangélikus repertoár bővítésére és a kapcsolatépítésre a különböző kórustalálkozók nyújtanak lehetőséget. Az országos evangélikus énekkari találkozót legutóbb 2003-ban rendezték meg a Deák téri gyülekezetben.

Amint Sztruhár András nem lelkészi egyházi munkástól megtudtuk, egy presbitériumi döntés nyomán a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben 2001 óta szerveznek kórustalálkozót Cantate vasárnapján, melyen a kerület egyházmegyéinek énekkarai adnak randevút egymásnak.

„Északon” több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Budai Egyházmegye kórusainak találkozója, amely ugyancsak Cantate vasárnapján zajlik. „Énekkaraink az idén – tekintettel a kettős évfordulóra – Kodály-művekkel készültek” – mondotta Csorba István karnagy, a találkozó szervezője.

Természetes a Cantate vasárnapi közös éneklés az Észak-Pest Megyei Egyházmegye gyülekezetei számára is. „A kórustalálkozók mindig ösztönzést jelentenek a résztvevők számára, egyfajta töltekezésre adnak alkalmat” – állapította meg Bálint József zenetanár, az Észak-Pest Megyei Egyházmegye felügyelője. Szerinte részben ennek tudható be, hogy mára kiegyenlítettebb lett a színvonal, s talán az is, hogy a karvezetők is fiatalodtak. Előfordult már, hogy egy-egy gyülekezet ifiseit épp a kórustalálkozó lelkesítette fel és ösztönözte arra, hogy maguk is énekkart alakítsanak.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium énektanárának, Nováky Andreának a szervezésében kétévente találkoznak egymással az evangélikus középiskolák kórusai (képünkön). Noha ezt a találkozót még csak két ízben rendezték meg, aligha kétséges, hogy – hosszabb távon – éreztetni fogja hatását az evangélikus kórusmozgalom egészében is.

G. Zs.