Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - Vinum Primatis

Kultúrkörök

Vinum Primatis

Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek pénteken bejelentette a Prímási Borrend megalakulását, amely céljául tűzte ki a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárását, terjesztését, valamint a minőségi bortermelés támogatását.

A Prímási Borrend tagjainak a tudományos és közélet személyiségeit, valamint az üzleti világ szereplőit kérték fel. Erdő Péter hangsúlyozta: a borrend nem nyereségorientált szervezet. Tagjai erkölcsileg támogatják a minőségi bortermelést. Ők választják majd ki azokat a borokat, amelyek Vinum Primatis márkanév alatt kerülnek forgalomba.

Tarsoly Csaba, a Quaestor Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be a Vinum Primatis Borászati Zrt.-t, amelynek ötven-ötven százalékban tulajdonosa a pénzügyi tanácsadó cég és a Mátyás-templom háttérintézményeként működő Incoronata Kulturális Központ. A Vinum Primatis Borászati Zrt. feladata lesz a Vinum Primatis márkajelzésű borok forgalmazása, valamint a Prímási Borrend működési hátterének biztosítása.

Molnár József a Vinum Primatis Borászati Zrt. vezérigazgatójaként a borrend titkári feladatát látja el. A sajtóértekezleten elmondta: korai lenne még megnevezni azokat a borvidékeket, amelyeknek a borai a Vinum Primatis márkanevet megkapják, de szándékuk szerint a teljes Kárpát-medence minőségi borait kívánják megismertetni nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

MTI