Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 19 - Deák téri staféták

Egyházunk egy-két hete

Deák téri staféták

Nem csupán a végzős diákok „ballagtak el” a napokban a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumból, de az intézmény igazgatótanácsának leköszönő tagjai is. Őket április 26-án – több egykori és mai egyházvezető jelenlétében – színházi bemutatóval kedveskedve búcsúztatták az intézmény dísztermében. (Interjú az előadás rendezőjével lapunk 5. oldalán.) Ugyanitt másnap az iskola volt növendékeinek hagyományosnak számító tavaszi találkozóját tartották meg. Ennek résztvevői azonban – a tradíciónak megfelelően – a Deák téri templomban gyülekeztek, és ifj. Cselovszky Ferenc lelkész igehirdetése után vonultak át az alma materbe.

Az öregdiák-találkozón fellépett a gimnázium két ifjú zenésze, valamint két versmondója is. Az alkalom legérdekesebb színfoltját talán mégis egy volt diák levelének a sorai jelentették. A ma már kilencvenhat esztendős dr. Magos Mihályné Viczenna Mária 1927-ben érettségizett az akkor még Evangélikus Leánykollégium nevet viselő tanintézményben. Egykori diáktársainak címzett üzenetét M. Tóth Katalin tanárnő olvasta fel. Kézdy Edit igazgató pedig – lelkiismeretes munkájáért – köszönetet mondott a korábbi találkozók szervezőjének, Sólyom Évának, akitől M. Tóth Katalin vette át a stafétabotot.

Az április 27-i összejövetel koszorúzással ért véget: a Kufstein várában raboskodott magyarok emléktáblájának a gimnáziumban lévő másolatánál Kézdy Edit és dr. Martosné Sztrokay Piroska, az iskola egyik „régi tanára” helyezte el az emlékezés virágait.

A legifjabb „öregdiákok” május 5-én, szombaton hálaadó istentisztelet után ballagtak el, és búcsúztak az alma matertől.

GaZsu

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium