Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - Tanult tehetetlenségi szindróma

Keresztutak

Tanult tehetetlenségi szindróma

Alkoholbeteg-mentő konzultáció

Éves megbeszélésüket tartották május 14-én az alkoholbeteg-mentő misszió munkatársai az Országos Egyházi Irodában. Beszámolót hallgattak meg a györkönyi Szőlőtő Alapítvány, az immár tizenöt éve működő Szarvasi Középhalmi Misszió és más kisebb helyi szolgálatok munkájáról. A konzultáción többek között elhangzott, hogy a györkönyi intézet akár több évre is fogad rehabilitációra betegeket, a szarvasi misszió pedig évente három csendeshetet tart. Reménység szerint jövőre újabb rehabilitációs otthon nyílhat – nők számára – Sárszentlőrincen.

Országosan mintegy negyven evangélikus testvér segíti ezt a fontos missziót, együttműködve más felekezetekkel és társadalmi szervezetekkel. Az Evangélikus Missziói Központ a közeljövőben a Missziói Bizottsággal közösen készül kiadni egy füzetet Akarsz-e meggyógyulni? címmel, amely segítséget ad az érintetteknek és környezetüknek. Korábban már – tizennyolcezer példányban – megjelentettek missziós szórólapot is ebben a témában.

A konzultáció egyik résztvevője, dr. Sikó Zsuzsa orvos hívta fel a figyelmet arra, hogy megkísértheti a betegeket, segítőiket és környezetüket isaz úgynevezett „tanult tehetetlenségi szindróma”; ez azt jelenti, hogy az érintettek – ahelyett, hogy továbblépnének – beleragadnaka rehabilitációs helyzetbe.

Ezzel a veszéllyel vélhetően nemcsak ezen a területen kell számolni, hanem egész egyházunkban is.

Szeverényi János