Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - Orgonahangverseny Mohácson

evél&levél

Orgonahangverseny Mohácson

Cantate vasárnapjának előestéjén felemelően szép alkalom volt templomunkban: új orgonánkon hangversenyt adott nekünk Trajtler Gábor művész úr.

Másfél órára a zene prédikált emberi szó helyett, s általa részünk volt örömben, bűnvallásban, hálaadásban és abban a csodában, hogy mire képes háromregiszteres, nagyszerűen megépített orgonánk. Természetesen mindezeket nem élhettük volna át, ha nem szakavatott kezek és lábak szólaltatják meg magas művészi fokon és élő hittel. Pachelbel, Buxtehude, Walter, J. S. Bach, Gárdonyi Zoltán, Kapi-Králik Jenő és maga az előadó, Trajtler Gábor művei hangzottak el a nagy számban megjelent hallgatóság – egyben ökumenikus gyülekezet – örömére.

Trajtler Gábor lelkész, okleveles orgonaművész neve és kedves személyisége közismert egyházunkban. Huszonnégy évi lelkészi szolgálat után lett országos egyházzenei igazgató. Ennek keretében harminchét éven át vezette a kántorképzést Fóton, s tanított az Evangélikus Hittudományi Egyetemen egyházzenét. Orgonaművészi tevékenységében tizenhét szólóestet tartott a Zeneakadémia nagytermében, s több száz hangversenyt adott hazánkban különböző templomokban. Európa hét országában hangversenyezett. Éveken keresztül visszatérő vendége volt a frankfurti orgonanapoknak. Negyvennégy megépült orgona tervezője. Ma is használt énekeskönyvünk szerkesztője. 1998 óta nyugdíjasként szolgál.

Hálásak vagyunk Istennek érte, s mindannyiunk köszönetét tolmácsolja neki a csodálatos hangversenyért – melyet vastapssal fejeztünk be – volt tanítványa, egyben az est házigazdája:

Némethné Tóth Ildikó (Mohács)