Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Világverseny és világnak szóló üzenet Győrött

Egyházunk egy-két hete

Világverseny és világnak szóló üzenet Győrött

A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület missziói napjának a győri gyülekezet adott otthont; a több mint háromszáz résztvevő a város híres evangélikus szigetének az épületeiben gyűlhetett össze. Igaz, többen kissé nehézkesen jutottak el a helyszínre, ezen a hétvégén ugyanis Győrben egy nemzetközi sportesemény is zajlott – itt rendezték meg a duatlon-világbajnokságot–, ezért a város legfontosabb útvonalait lezárták. Ám mindez nem akadályozta a testvéri találkozást.

A templomban gyülekezőket Verasztó János kerületi missziói lelkész köszöntötte. Az énektanulás után a délelőtti evangélizációs igehirdetés következett. Szeverényi János felhívta a figyelmet: a missziói napoknak az a céljuk, hogy az egyház születésnapja, pünkösd előtt összegyűljön Isten népe, és könyörögjön, hogy legyen élet bennünk. Az országos missziói lelkész a másik két helyszín résztvevőiért is imádkozott, hogy a gyülekezetek mindenütt megtapasztalják Isten áldását. Ézs 43,19 alapján tartott igehirdetésében Szeverényi János utalt arra, hogy sajnálatos, ha az egyház legfontosabb üzenete a társadalom számára a személyi jövedelemadó 1%-ának a felajánlásra vonatkozó kérés. Nem azt kellene hirdetnünk inkább, hogy Isten újat cselekszik?

Az igehirdetés után a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ tantermeiben csoportos megbeszélések zajlottak, majd az udvaron felállított sátrakban ebéddel kínálták a résztvevőket.

A délutáni program a férfimisszió bemutatkozásával kezdődött. Koháry Ferenc lébényi lelkész mellett szót kapott még a kíséretében lévő Manfred Walter oberfrankeni férfimissziói előadó, valamint Thomas Högner körzeti ifjúsági vezető és csapata is; ők arról számoltak be, miként zajlik hazájukban e munkaág szolgálata. Ezután a pécsi gospelkórus adott ízelítőt repertoárjából.

A kerületi missziói nap úrvacsorai istentisztelettel zárult, melyen Ittzés János elnök-püspök hirdetett igét 2Kor 5,17 alapján a Krisztusban kapott új teremtésről. Felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus számára az volt a legnehezebb, hogy tanítványai nem értették meg. Tőle idegen kép élt bennük az egyházról. Mert azt hitték, hogy bizonyíték, hatalom, győzelem kell. Az új kezdet pedig nem más, mint Krisztus keresztje. Tizenhét évvel ezelőtt nálunk sokan a visszakapott egyházi vagyonban látták – tévesen – az új kezdetet. Valójában nem az a kérdés, hogy van-e új kezdet, hanem hogy részesülünk-e benne. Hagyjunk fel az ötleteléssel, mert kész a megoldás. Amikor Jézus azt mondta: „Elvégeztetett”, akkor múlt el a régi, és íme, új jött létre! – mondta Ittzés János.

Reménység szerint a győri missziói napon minél többen megtapasztalhatták, hogy számukra is valóság lehet az új kezdet. Az úrvacsora szentségével megerősödve pedig átélhették, hogy a régiek elmúltak, s íme, új jött létre.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Gy?ri Evangélikus Egyházközség