Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Európa jövője, az egyház egysége

A hét témája

Európa jövője, az egyház egysége

A 3. európai ökumenikus nagygyűlés elé – Budapest, június 1–2.

Az ökumené példamutató megnyilvánulásaként 2001-ben elkészült – és 2004-ben, Strasbourgban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) tagegyházai által is aláírt – Ökumenikus Charta szerint az egyházak elkötelezték magukat „az egyházi keretben működő környezetvédelmi szervezetek és ökumenikus hálózatok támogatása mellett, amelyek a teremtett világ iránti felelősség fenntartását segítik”. Ennek jegyében kerül sor június 1–2-án arra a budapesti konferenciára, melynek részleteiről Széchey Béla József apáttól kértünk további felvilágosítást.

A Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára elmondta, hogy a környezetvédelmi világnap alkalmából – Európa jövője, az egyház egysége címmel – tartandó konferencia programja az Ökumenikus Chartára épül. Fővédnöke D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a MEÖT elnöke. A résztvevők három fő kérdés európai értelmezését szeretnék elősegíteni: Európa jövője; környezeti felelősségünk; az egyház szolgálati egysége.

Június 1-jén délután fél 3-kor – a 4-es metró építése miatt csatatérszerűen feldúlt, ám reménység szerint nem megközelíthetetlen – Kálvin téren, a „zarándokállomáson”, a református templomban, illetőleg a gyülekezeti teremben veszi kezdetét az ökumenikus istentisztelet, majd a konferencia evangélikus, református és római katolikus szolgálókkal, előadókkal. (Az eddig elért eredmények összefoglalására dr. Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára és Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora vállalkozott.) Szombaton részletes elemző munka folyik majd a charta tematikájának megfelelően.

Széchey Béla hangsúlyozta: a konferencián való részvétellel, a több munkacsoportban folyó együtt gondolkodás során „az egyházak a környezetvédelem ügyében nem csupán hozzájárulnak Európa jövőjének biztosításához, hanem annak erkölcsi alapját adják a transzcendens kapcsolatok hangsúlyozásával. Bátorsággal hirdetik a teremtést véghezvivő Krisztushoz való megtérés szükségességét és lehetőségét is.”

K. D.