Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Világméretű „ökumenikus békegyűlés” lesz?

Keresztutak

Világméretű „ökumenikus békegyűlés” lesz?

Az Egyházak Világtanácsa március elején Genfben tartott végrehajtó bizottsági ülésén elhatározta, hogy világméretű kampányt indít, amelynek végeztével 2011-ben nemzetközi ökumenikus békenagygyűlést óhajt tartani. Addig ötven, „élő levélnek” nevezett delegációt küld a világ legkülönbözőbb helyeire a helyi konfliktusok feltárására szolidaritásának kifejezése és a megoldások keresése érdekében. Három ilyen látogatásra már ebben az évben sor kerül.

E folyamatba be akarják vonni a különböző földrészeken működő teológiai fakultásokat, egyházi békeszervezeteket és a civil társadalom különböző csoportjait. Az egyik fő cél az, hogy a tervezett békenagygyűlés nyilatkozatát együtt dolgozzák ki.

A tervek szerint a kampány az évezred elején az ökumenikus mozgalom által „az erőszak elleni harc tíz éve” (2000–2010) elnevezéssel megindított programsorozat záróalkalma lesz. A tervezett időpont 2011. május 4–11.; a helyszín kérdésében még nem döntöttek. Az Egyházak Világtanácsa erőfeszítéseket tesz abból a célból is, hogy a folyamatba bevonja a nem keresztény vallások képviselőit.

ÖTK