Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Napjaink ökumenikus klímája

Keresztutak

Napjaink ökumenikus klímája

A keresztény felekezetek jelentős lépéseket tettek az egymás felé való közeledés érdekében – vélik egyesek. Mások ellenben úgy tartják, hogy nincs érdemi dialógus a római katolikus egyház és a protestáns egyházak között. Mindkét álláspontot megfogalmazták az Ökumenikus Tanulmányi Központ (ÖTK) május 21-én tartott közgyűlésén, törekedve arra, hogy a résztvevők valós képet nyerhessenek a világi és hazai ökumené jelenlegi helyzetéről.

A tanácskozásnak – amelyet Brückner Ákos Előd római katolikus plébános, az ÖTK egyik alelnöke vezetett – a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója adott otthont. A jelenlévőket dr. Kránitz Mihály római katolikus teológiai professzor 1Kor 2 alapján tartott áhítata „hangolta rá” a vitaindító előadásokra.

Mielőtt dr. Hafenscher Károly nyugalmazott evangélikus lelkész, címzetes teológiai tanár megtartotta volna Klímaváltozás az ökumenében című referátumát, a résztvevők imádságban emlékeztek a közelmúltban elhunyt Pásztor János református lelkipásztorra, teológiai tanárra. Előadásában a magát „ökumenikus veteránként” aposztrofáló Hafenscher Károly azon véleményének adott hangot, hogy ma Magyarországon nem az a kérdés merül fel, hogy milyen lesz az egyházak jövője, hanem az, hogy van-e egyáltalán jövőjük. Reménységgel Istenre tekintve mondhatjuk ki válaszként az igent.

Ugyancsak a jövőről és a reménységről beszélt dr. Kránitz Mihály Ökumené ma – katolikus szemmel című előadásában, hangsúlyozva, hogy a Krisztus által is kívánt egység megvalósulása érdekében figyelnünk kell egymásra, és tanulnunk kell egymástól.

A közgyűlés folytatásaként dr. Tóth Károly nyugalmazott református püspök, az ÖTK elnöke számolt be az elmúlt esztendő eseményeiről. A szervezet által koordinált ökumenikus zarándoklatokról Gimesi Zsuzsa református lelkész, a Bensheimi Felekezettudományi Intézet közelgő éves gyűléséről dr. Szentpétery Péter, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense, az ÖTK titkára számolt be, az Európai Protestáns Felekezettudományi Munkaközösség éves gyűléséről pedig Szarka István, a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye esperese adott tájékoztatást. A 2006. évi zárszámadás, illetve a 2007. évi költségvetés ismertetése után a közgyűlés hozzászólásokkal, majd imádsággal fejeződött be.

GaZsu