Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Evangélikus gyűjteményt avattak Bonyhádon

Kultúrkörök

Evangélikus gyűjteményt avattak Bonyhádon

Állandó kiállítás nyitotta meg kapuit a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium égisze alatt Bonyhádi Evangélikus Gyűjtemény névvel május 19-én. Az öregdiák-szövetség közgyűlésére érkező vendégek tanúi lehettek az ünnepélyes megnyitónak, melyen többek között beszédet mondott Nagy István, a gimnázium igazgatóhelyettese, egyszersmind a gyűjtemény ötletgazdája és megvalósítója.

A bonyhádi gimnázium épületében mindig volt iskolatörténeti vagy numizmatikai tárlat, de ez az első olyan gyűjtemény, amely a főépülettel szemben álló épületben, külön termekben nyert méltó elhelyezést. A gyűjtemény dokumentumainak segítségével elsősorban az iskola kétszáz éves múltja és a svábok betelepedése elevenedik meg; az utóbbi jelenti az evangélikusok érkezését erre a vidékre.

Nagy István elmondta, hogy a kutatómunkát nagyban segítették a régi értesítők, melyeket 1948-ig az iskolavezetésnek évente kötelessége volt összeállítani a diákok eredményeiről és a rendezvényekről. A gyűjtemény gyarapításához minden dokumentumot és relikviát várnak; elsősorban az evangélikus lelkészek segítségére számítanak. Az eredeti dokumentumokat – méltó másolat elkészítése után – visszaadják a tulajdonosuknak.

A Bonyhádi Evangélikus Gyűjtemény megnyitóján a gimnázium öregdiákja, dr. Mőcsényi Mihály átadta megőrzésre a tájépítészeti tevékenységével, illetve a diszciplína egyetemi oktatásának bevezetésével kiérdemelt Széchenyi-díját.

Máté Réka

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola