Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Emlékezés egy tüzes hangú egyházvezetőre

Evangélikusok

Emlékezés egy tüzes hangú egyházvezetőre

Húsz éve halt meg Káldy Zoltán püspök

A Déli Egyházkerület megemlékezést tartott a budapesti Farkasréti temetőben május 18-án abból az alkalomból, hogy húsz éve hunyt el a kerület egykori püspöke, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) volt elnöke, Káldy Zoltán. Az ünnepi alkalom igehirdetői szolgálatát Gáncs Péter, az egyházkerület püspöke végezte. A liturgiában elődje, D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök segédkezett, aki közvetlen utódként átfogó visszaemlékezéssel is szolgált Káldy Zoltán huszonkilenc éves püspöki tevékenységéről.

Gáncs Péter Jer 23,29-et választotta igehirdetése alapigéjéül. Elmondása szerint ez egy olyan bibliai igevers, amely újra meg újra az igehirdető Káldy Zoltánt idézi fel mindazok előtt, akik személyesen ismerték őt. A püspök prédikációjában visszaemlékezett azokra az évekre, amikor teológustársaival nemcsak az Üllői úti teológián tanulták az igehirdetést, hanem a Deák téri szószék alatt is – többek között Káldy Zoltán püspököt hallgatva.

Amikor az egykori egyházvezető felment a szószékre, a hatás olyan volt, mintha „a csontjaiba rekesztett tűz” lángolt volna fel szavai révén, melyeket a Lélek ihletett. Ez a belső tűz tette lehetővé, hogy egy-egy igehirdetésére még ma is emlékeznek az emberek. „Hol van, pislákol-e még az egyházban az a Lélek által gerjesztett tűz, amely Káldy Zoltánban megvolt?” – tette fel a kérdést Gáncs Péter. Isten tegnap is, ma is az ige hirdetőire bízza ugyanazt a „sziklazúzó pörölyt”, amely a kőszíveket képes összetörni, s a lelkeket megtérésre indítja. Káldy Zoltán igehirdetői örökségét ápolva azzal a reménységgel kell előretekintenünk, hogy ez a tűz ma is működik az egyházban.

A prédikáció után Bánffy György színművész mondta el Reményik Sándor Kegyelem című versét. Ezután Szokolay Sándor zeneszerző emlékezett vissza annak a bibliai alapú kórusmotettának az elkészítésére, amelyet Káldy Zoltán húsz évvel ezelőtti temetésére írt. Az Én vagyok a feltámadás és az élet című darabot a Lutheránia énekkar előadásában hallgathatta meg az emlékező közönség.

Az egykori püspök életét, alakját, tevékenységét D. dr. Harmati Béla idézte fel. Visszaemlékezésében kiemelte, hogy negyvenhat éves lelkészi szolgálata alatt Káldy Zoltán az egész egyház evangélizátora lett sodró hangulatú, hitre és az Istenhez való megtérésre buzdító igehirdetései révén. Rendkívül nehéz feladatot vállalt, amikor a hivatalából elmozdított Ordass Lajos utódjaként a Déli Egyházkerület vezetője lett. Huszonkilenc éves püspöki szolgálata alatt igyekezett megtalálni egyháza – és a magyar egyházak ökumenikus együttese – számára a modus vivendit, az életlehetőségeket. A megszorító állami keretek között lehetséges relatív szabadság adottságait próbálta kihasználni egyháza fizikai és lelki épülésére egyaránt – ahol és ahogyan csak lehetett. 1984-ben Budapesten a világ evangélikusságának elnökévé választották meg Káldy püspököt, s az LVSZ hazánkban megrendezett világgyűlése hazai és nemzetközi téren is ráirányította a figyelmet egyházunkra.

Harmati Béla hangsúlyozta: nem az a feladatunk, hogy mérlegeljük annak az életét, akire emlékezünk, hanem az, hogy megköszönjük mindazt az áldozatot, munkát, szeretetet és áldást, amelyet tőle és általa kaptunk; amit pedig elmulasztott vagy elrontott, ajánljuk Isten kegyelmébe – személyével, emlékével és szolgálatával együtt.

P. G.