Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 21 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

A Gyermekvár mostani részében a pünkösdi eseményeket eleveníthetitek fel a történet és a keresztrejtvény segítségével.

Miután Jézus mennybe ment, a tanítványok együtt maradtak Jeruzsálemben. Megválasztották Mátyást tizenkettedik tanítványnak Júdás helyett. Tíz nap múlva elérkezett pünkösd napja. Ekkor hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, és teljesen betöltötte azt a házat, ahol a tanítványok voltak. Majd lángnyelvek jelentek meg, és mindegyikük fejére szállt egy-egy. Ez a Szentlélek volt, akit Jézus ígért nekik bátorítóul és vigasztalóul. A tanítványok pedig különféle nyelveken kezdtek el beszélni.

Mivel ünnep volt, Jeruzsálembe sokfelől érkeztek azokban a napokban. Nagy volt a csodálkozás, amikor a szélzúgás támadt. Sokan a tanítványok házához futottak. Ám még jobban csodálkoztak, amikor mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni. Döbbenten kérdezgették egymástól az emberek: „Hogyan érthetjük ezeket a férfiakat a saját nyelvünkön, amikor ők mind Galileából származnak?”

Voltak, akik elhitték, hogy csoda történt, de egyesek azt gondolták, hogy a tanítványok csak sok bort ittak. Péter azonban így szólt hozzájuk: „Halljátok és higgyétek, amit most mondok! Nem vagyunk részegek, hanem most teljesedett be, és lett igaz, amiről régen a próféta jövendölt. Ő azt mondta, hogy eljön az az idő, amikor Isten elküldi Lelkét, és az emberek prófétálni fognak, az Úr pedig csodákat fog tenni.”

Ezek után Péter beszélt Jézus Krisztusról, a Megváltótól, aki Isten Fiaként a földön járt, csodákat tett, és gyógyított. De elítélték, és keresztre feszítették. Ám Isten harmadnapon feltámasztotta őt. Péter apostol így folytatta: „Mi pedig a tanítványai voltunk, és mindezt tanúsíthatjuk. Ő, mielőtt az Atyához ment a mennybe, megígérte, hogy elküldi a Szentlelket. Most teljesítette be ezt – ti is láthatjátok. Térjetek meg hát, és keresztelkedjetek meg Jézus Krisztus nevében!”

Amikor ezt hallották, sokan hittek Péternek. Háromezren megkeresztelkedtek. Belőlük alakult meg az első gyülekezet.

Pünkösd ünnepe a Szentlélek …………

  1. A tanítványok száma
  2. Innen származtak a tanítványok
  3. A megválasztott új tanítvány neve
  4. Ennyi nap telt el húsvét óta
  5. Ebben a formában jelent meg a Szentlélek
  6. „… ittak, ezért beszélnek így” – mondták az emberek
  7. Ő beszélt a tömeghez
  8. Itt történt mindez
  9. Ennyi ember keresztelkedett meg