Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Pedagógusok nyilatkozata

Közlemények, nyilatkozatok

Pedagógusok nyilatkozata

A Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási intézményeinek pedagógusai támogatják azon – immár kilencvenezer aláírással is támogatott – népi kezdeményezést, melynek tárgya: „Az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg az 1993. évi LXXIX., a közoktatásról szóló törvény módosítását abból a célból, hogy a pedagógusok óraszáma álljon vissza a 2006. évi módosítás előtti szintre, azaz ne növekedjen 2007 szeptemberétől.”

Tesszük ezt azért, mert:

  1. az évi járulékok növekedése és az infláció 10%-os reálbércsökkenést jelent már most a pedagógusok számára (is);
  2. az elmúlt év két, béremelés nélküli, „grátisz” többletórája újabb 10%-os bércsökkenést, majd az újabb 2 órás óraszámemelés ismételt 10%-os bércsökkenést jelent;
  3. az óraszámemeléssel megnőtt szabad kapacitás 20%-os létszámtöbbletet eredményez, ennek következtében sok pedagógus elveszti az állását;
  4. a változások következtében az iskolákban zajló pedagógiai munka a kötelező órák megtartására korlátozódik, ez pedig a tanulók közötti esélyegyenlőség érvényesülésének a lehetőségét minimálisra csökkenti. A kormány intézkedései a pedagógusokon kívül egyetlen más társadalmi csoportot sem sújtanak 30%-os reálbércsökkenéssel és 20%-os állásvesztéssel. A rendszerben maradt pedagógusok a közszféra legalacsonyabban fizetett dolgozóivá válnak!

A kötelező óraszám emelését méltatlannak, a pedagógusok munkáját lebecsülő, a tanulók esélyeit csökkentő, elhibázott intézkedésnek tartjuk!

Az evangélikus oktatási intézmények pedagógusai