Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Őskeresztények a III. kerületben

Keresztutak

Őskeresztények a III. kerületben

Budapest talán legrégibb keresztény emléke a III. kerületi ókeresztény sírkápolna, a cella trichora. Hasonlót az országban keveset találunk: mindössze a világhírű pécsi ókeresztény temetőben, Szombathelyen, illetve a fővárosi Szent Rókus-kápolna szentélyének alapjaiban.

Az óbudai római kori emléket közel ezerhétszáz esztendeje, 360 táján emelték. A lóherére emlékeztető háromkaréjos (azaz a Szentháromságot jelképező), három apszissal, negyedik ívének helyén pedig bejárattal, előcsarnokkal ellátott épület abban az időben tipikus építészeti megoldásnak számított a birodalom területén.

A jelenlegi Raktár utca – Hunor utca – Kunigunda utca – Körte utca sarkán lévő kápolna Pannónia tartomány egyik székhelye, Aquincum katonavárosi részének a peremén állt. A katonai tábort ezen a környéken temető vette körül, de a cella trichorában érdekes módon sem sírnak, sem belső kiképzésnek nem találták nyomát. Mindössze egy oszloptörzs feküdt a romok között, melyről azt feltételezték, hogy egy korábbi építkezés emléke lehetett.

Az egykori római útra, a mai Hunor utcára nyíló temetőkápolna feltárását dr. Nagy Lajos egyetemi tanár, muzeológus 1927-ben kezdte meg. Eredményeit 1931-ben Az óbudai ókeresztény cella trichora a Raktár utcában címmel publikálta. A keresztény múltunk szempontjából páratlan, de némileg elfeledett és elhanyagolt emlékhely méltó bemutatására és állagmegóvására vonatkozó tervek az elmúlt esztendőkben folyamatosan napirenden voltak – reméljük, hamarosan meg is valósulnak.

Rezsabek Nándor