Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Európa legszigorúbb vallásügyi törvénye Romániában?

Keresztutak

Európa legszigorúbb vallásügyi törvénye Romániában?

Az újdonsült EU-tag Romániában van érvényben Európa leginkább korlátozó vallásügyi törvénye – állítja egy, a vallásszabadság érvényesülésének megfigyelésével foglalkozó szervezet, megjegyezve, hogy a törvényt az EU-csatlakozás előtt pár nappal erőltették át a parlamenten az egykori kommunista országban.

„A törvény életbe léptetése (…) durván támadja a vallásszabadságot és az alapvető jogokat, és nagyon kevés elmozdulást jelent – ha jelent egyáltalán – az egykori kommunista rendszerhez képest” – állítja a washingtoni Institute on Religion and Public Policy (Vallás és Közjólét Szervezet) elnöke, Joseph K. Grieboski.

Az új törvény csak azokat a csoportokat ismeri el hivatalosan felekezetként, amelyek lélekszáma eléri a lakosság 0,1%-át, vagyis a 23 ezer főt. Az előző törvény tizennyolc csoportot ismert el; közülük négy-öt nem érte el a fenti küszöböt. Ráadásul a törvény kimondja, hogy egy vallási csoportnak legalább tizenkét évig kell folyamatosan működnie az országban, mielőtt elismerhető.

Az Evenimentul Zilei című román napilap január 5-én úgy kommentálta a törvényt, hogy az sérti a szólásszabadságot, és egyértelműen előnyben részesíti a Román Ortodox Egyházat. A 2002. évi népszámlálás szerint Románia lakosságának 87 százaléka az ortodox egyház tagja. A római és görög katolikusok lélekszáma 5,4 százalék.

A washingtoni szervezet levélben szólította föl Traian Basescu államelnököt, hogy ne írja alá a törvényt, mondván: „Ez nagy visszalépés a vallásszabadság terén Romániában. A törvény szembehelyezkedik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az EU, az Európa Tanács (ET) és az ENSZ normáival, mivel nyilvánvalóan hátrányos helyzetbe hozza a vallási kisebbségeket.”

A romániai magyar történelmi egyházak vezetőinek első állásfoglalásai szerint a törvény „nem olyan rossz”, a végrehajtásával viszont annál nagyobb gondok lehetnek.

Forrás: www.hhrf.org