Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Evangéliumi keresztények kanadai szerepvállalása

Keresztutak

Evangéliumi keresztények kanadai szerepvállalása

A kanadai evangéliumi/evangelikál („evangelical”) keresztények növekvő politikai szerepvállalása megváltoztatja a keresztény egységmozgalom arculatát az országban. A Stephen Harper miniszterelnök vezette Konzervatív Párt törvényhozóinak több mint fele evangelikál keresztény – állítja a torontói Walrus magazin.

Kanadában a magukat megtért kereszténynek vallókat nevezik evangelikálnak. Gyakran úgy tekintik őket, mint akik abban hisznek, hogy a társadalmi változások előidézője elsősorban a személyes megtérés, nem pedig az intézményes kereszténység, például az EVT-hez kapcsolódó mozgalmak. Ennek eredményeképpen az evangelikál keresztényeket és a történelmi egyházakhoz tartozókat néha külön- vagy éppen egymással szemben álló táborok tagjainak tekintik. Az utóbbi években mégis szorosabb együttműködés tapasztalható a Kanadai Egyházak Tanácsa és a Kanadai Evangéliumi Szövetség (Aliansz) között. Ez utóbbi evangelikál szervezeteket és egyházakat foglal magába.

A Kanadai Evangéliumi Szövetség elnöke, Bruce Clemenger elmondta: a két csoport együttműködik a szegénység visszaszorításáért folytatott kampány során, továbbá közös beadványt terjesztettek elő bioetikai kérdésekről a kanadai legfelsőbb bíróságon.

A 2001. évi kanadai népszámlálási adatok szerint a népesség 2,6 százalékát teszik ki a magukat apostolinak, újjászületettnek, evangéliuminak/evangelikálnak nevező, illetőleg a történelmi egyházak tagjai közé be nem soroló keresztények. Ez az 1991-es adatokhoz képest 121 százalékos növekedést jelent. A protestáns egyházak lélekszáma ez idő alatt 8,2 százalékkal csökkent, így ők a lakosság 29,2 százalékát alkotják.

A Kanadai Egyesült Egyház (United Church of Canada – 1925-ben alakult presbiteriánusokból és metodistákból) egyik lelkésze, Bill Blaikie, a baloldali Új Demokrata Párt tagja, a parlament alsóházának alelnöke úgy véli, hogy az evangelikálok számának növekedése nem feltétlenül rossz hír a társadalmi szolidaritás szempontjából. „Engem nem zavarnak az evangelikálok, nem úgy, mint egyes balra húzó keresztényeket. A fiatal evangelikálokra keresztény tőkeként tekintek” – nyilatkozta Blaikie a lapnak. „Belőlük nőhet ki egy új szociális evangéliumi mozgalom” – tette hozzá. A fiatal evangelikáloknak azt üzeni: „Minél többet gondolkodsz az olyan dolgokról, mint a szegénység, annál inkább úgy fogsz gondolkodni, mint én.”

Forrás: ENI