Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Az ökumenikus mozgalom indulásának centenáriumára készülve

Keresztutak

Az ökumenikus mozgalom indulásának centenáriumára készülve

A modern ökumenikus mozgalom nyitányaként számon tartott 1910-es edinburghi missziós világkonferencia centenáriumára készülődve Samuel Kobia, az Egyházak Világtanácsának főtitkára nemrég az ökumené sikereiről és sikertelenségeiről beszélt. Amint arról a Kathpress hírügynökség is beszámolt, a századik évforduló megünneplését előkészítő összejövetelen a skót fővárosban Kobia kijelentette: „Új Edinburghra van szükségünk, és csak remélhetjük, hogy a 2010-re tervezett ünneplés ebbe az irányba tett lépés lesz.”

Az edinburghi világmissziói konferencia „új kiadására” azonban csak akkor kerülhet sor, ha az újabb dinamikus missziós mozgalmakat is bevonják – jelentette ki a főtitkár. Ezek „olyan keresztény hagyományokból származnak, amelyek a formális ökumenikus fórumok egyikén sem képviseltetik magukat”. Komolyan kellene venni és el kellene ismerni a pünkösdi és a karizmatikus mozgalom által kiváltott „lelki forradalmat”, mert csak akkor kerülhet sor „termékeny teológiai párbeszédre a misszió súlypontjairól és magatartási alapelveiről”.

Ebben az értelemben különösen is sürgető feladat, hogy a missziót „úgy értelmezzék és gyakorolják, hogy az ne vezessen a gyűlölet és az erőszak további erősödéséhez”. A „nem agresszív evangélizáció” új formáiban össze kell kapcsolódnia „a Krisztusról és Isten országáról szóló bátor tanúságtételnek” és „más vallási meggyőződések alapvető tiszteletben tartásának”. Úgy kell hirdetni az evangéliumot, hogy nyilvánvalóvá váljék: „Isten nem háborút, hanem békét, nem halált, hanem életet, nem szakadást, hanem egységet, megbocsátást, nem pedig bosszút akar.”

Az 1910-es edinburghi konferencia híressé vált mottójával kapcsolatban – amely még a saját nemzedékében kívánta evangélizálni a világot – az EVT főtitkára megjegyezte, hogy száz évvel később a keresztények aránya változatlanul a világ lakosságának egyharmada.

„Reálisan szemlélve nincs értelme egyszerűen megismételni az edinburghi jelszót” – mondta Kobia. Ehelyett azt javasolta, hogy azokkal a mélyreható változásokkal szemben, amelyek 1910 óta mind az egész világon, mind a kereszténységen belül bekövetkeztek, álljon a középpontban „e nemzedék missziója egy globalizált világban”.

Magyar Kurír