Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyílt levele Takács Albert igazságügyi- és rendészeti- miniszter-jelölthöz

Keresztutak

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyílt levele Takács Albert igazságügyi- és rendészeti- miniszter-jelölthöz

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyílt levélben kéri Takács Albert igazságügyi- és rendészetiminiszter-jelöltet, hogy kinevezése előtt nyilatkozzon az egyházi és állami házasságkötéssel kapcsolatos, diszkriminatívnak tartott szabályozásról.

Dr. Takács Albert

Miniszterjelölt Úrnak

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Tisztelt Miniszterjelölt Úr!

A rendszerváltás óta a jogalkotás változatlanul hagyta az anyakönyvezés vallásos fiatalokat hátrányosan érintő részletszabályait. Sok fiatal számára – akik nemcsak állami, de egyházi szertartás keretében is házasságot kötnek – az érvényes joggyakorlat számtalan akadályt állít. Szeretnénk tudni, hogy az Ön minisztersége idején várható-e kedvező irányú elmozdulás ezen a téren.

  1. A jelenlegi jogalkalmazási gyakorlat, valamint az IRM irányítása alá tartozó Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal egyértelmű és ellentmondást nem tűrő álláspontja szerint az anyakönyvvezető a házassági szertartást többféle helyszínen is lefolytathatja: magánháznál, kertben, művelődési házban, kastélyban, de ismerünk extrém példákat is, így repülőn, villamoson, búvárkodás vagy éppen ejtőernyőzés közben. Csupán egyetlenegy hely van, ahol az állam megtiltja a házasságkötést: az egyházi épületek, templomok területe. Szükségtelen, indokolatlan és aránytalan megkülönböztetésnek tartjuk, hogy csak a vallásos emberek kérelmét tagadja meg az állam. Nem fogadható el számunkra, hogy a házasságkötés civil jogi szertartása csak és kizárólag a templomokban tilos, mindenhol máshol megengedett. Kérdésünk ezért: tervez-e a Miniszterjelölt úr sürgős intézkedéseket ennek a diszkriminatív helyzetnek a felszámolására?
  2. A világ számos országában és az Európai Unióban is elfogadott joggyakorlat, hogy az egyházi házasságkötési szertartás alapján a házasságot bejegyzik a világi anyakönyvbe. Nincs tehát szükség arra, hogy a házasulandók kétszer mondják ki az „igen”-t. A mai magyar gyakorlatban értelmetlen kettősséget szül, hogy a vallásos fiatalok „duplán” is megkötik a házasságot: először az anyakönyvvezető, majd a pap vagy lelkész előtt. Az egyházi házasságkötés civil jogi joghatásainak elismerése természetesen nem érinti az anyakönyv vezetésének kettősségét, vagyis azt, hogy az egyház és az állam külön-külön vezeti nyilvántartását saját törvényei szerint. Tervez-e a Miniszterjelölt úr középtávon olyan jogszabály-módosítást, mely megszünteti ezt a kettősséget?

Kérjük a Miniszterjelölt urat, hogy a fenti két kérdéssel kapcsolatos szándékairól miniszteri beiktatása előtt nyilatkozzon. Tisztelettel:

Dr. Rétvári Bence

IKSZ-elnök

Budapest, 2007. május 28., pünkösd