Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Családi istentisztelet a Fasorban

Egyházunk egy-két hete

Családi istentisztelet a Fasorban

Amikor a fasori gyülekezetben Aradi György mellett tavaly nyár óta szolgáló beosztott lelkész, Szántó Enikő átvette a családi istentiszteletek vezetését, érdekes jelenséggel szembesült: a gyülekezet szociális és életkori összetételéből adódóan ezekre az alkalmakra olyan famíliák jöttek, amelyekben a gyerekek vagy egészen aprók, vagy az óvodás és kisiskolás korosztályból kerülnek ki.

Az ifjú lelkésznő az egyébként máshol is élő családi istentiszteleti formát jó érzékkel szabta kifejezetten erre a korosztályra. A gyermekek az idei utolsó, június 3-i – a 2006/2007-es tanévet lezáró, szeretetvendégséggel kiegészített – alkalmon is érdekes és izgalmas módon kapcsolódhattak be a liturgiába: a számukra kevésbé praktikus padok helyett az oltárlépcső előtti párnákon ülve, közös énekekkel, feladatokkal és játékokkal.

A családi istentiszteletek biztos alapjának tekinthető a fasori közösség háromhetente szervezett baba-mama klubja. Ennek tagjai – szintén Szántó Enikő vezetésével – mindig más-más gyülekezeti tagnál találkoznak. Ami a családi istentiszteletek másik „célközönségét”, az óvodásokat és a kisiskolásokat illeti, ők a heti hittanórákon találkoznak a Damjanich utcai gyülekezeti teremben, illetve a szépen felújított ifjúsági klubban. Itt – az életkori sajátosságokat maximálisan figyelembe véve – egy nagyobb létszámú csapatban Gál Zsuzsanna, egy kisebb csoportban Deák Dániel ismerteti meg a kicsiket hitünk alapjaival, nem feledkezve meg közben a közösséget formáló játékról sem. És mivel egy-egy alkalom után a gyermekeket mindig nehéz hazacsalogatni, reménységgel mondhatjuk: a Fasorban biztosítottnak látszik a gyülekezeti utánpótlás.

Rezsabek Nándor

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Egyházközség