Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, köszönjük neked, hogy te nem egy közömbös Isten vagy. Nem távolról és szenvtelenül szemlélted az ember nyomorúságát, bűneivel való küszködését, hanem cselekvő módon részt vállaltál sorsunkból. Kérünk, Urunk, adj bátorságot cselekvő híveiddé lennünk.

Kérünk a gyengékért: az idősekért, a betegekért, a terheket hordozókért. Érjen el hozzájuk szereteted, vigaszod, törődésed. Lássák meg, hogy nincsenek egyedül nehézségeikkel, gondjaikkal. Vegyék körül őket érző szívek, hogy megerősödjenek. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Kérünk a gyászolókért és a szomorkodókért. A fájdalom és a veszteség érzésében találjanak társat, aki mellettük áll. Jusson el hozzájuk egy jó szó, jusson nekik egy ölelés, néhány perc osztatlan figyelem. A sötétségben hadd legyen számukra fény az, hogy szükség van rájuk, hogy számon tartják őket. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Kérünk a fiatalokért. Bizonytalanságukban és tévedéseikben se hagyd őket magukra. Legyen egy biztató mosoly, olykor egy kis anyagi segítség is, hogy talpra tudjanak állni. Legyen, aki bizalommal néz rájuk, és aki meghallgatja őket. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Kérünk a gyerekekért. Őrizd meg őket érdeklődőknek, frisseknek, őszintéknek. Add, hogy legyen, aki rájuk mosolyog, aki enni ad nekik, aki felöltözteti őket. Segíts, hogy mindegyikük kapjon jó szót, törődést, hogy ők is megtanulhassanak adni. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Kérünk a vezetőkért. Egyháziakért és világiakért egyaránt. Adj nekik látó szemet, halló fület, hogy felismerjék, mi a jó és a fontos.

Támogasd őket bölcsességeddel, hogy jó döntéseket hozzanak, és a rájuk bízottakat értelmesen kormányozzák. Küldj imádkozókat, akik rendszeresen könyörögnek értük. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Kérünk az életükért küszködőkért. Mindazokért, akik ételt-italt, megfelelő ruhát, hajlékot nélkülöznek. Legyél nekik is mennyei Atyjuk, menedékük. Segíts, hogy elérjenek hozzájuk a te szereteted kézzelfogható jelei. Add, hogy legyenek források erre. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Kérünk az eltévedtekért. Mindenkiért, aki alkohol, drog vagy egyéb szenvedély fogságában nyomorog. Nyújtsd ki erős karod, emeld fel őket. Adj új kezdetet, reményt és segítő kezeket. Küldj támogató szíveket, akik bizalommal képesek elkísérni az újrakezdeni vágyót. Hadd legyünk ebben eszközeid, Urunk!

Vezess minket a cselekvő szeretet útján! Segíts elvinni melegségedet az emberek közé és továbbadni ölelésedet testvéreinknek! Éltető szereteted terjedjen általunk is a világban! Ámen.