Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - „Bort, ami felvidítja az ember szívét…”

Egyházunk egy-két hete

„Bort, ami felvidítja az ember szívét…”

Száraz sorok az evangélikus borfesztiválról

Szokatlan és páratlan esemény zajlott az elmúlt hétvégén Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban: megrendezték az első országos evangélikus borfesztivált. Bár az igen jól sikerült alkalom hosszabb elemzést is megérdemelne, itt csupán szubjektív tudósításban szeretnék hírt adni olvasóinknak a találkozóról.

A cím a 104. zsoltárból való. Isten ajándékait sorolja a zsoltáros, azt, hogy mi mindent kapunk a Teremtőtől. Itt áll: „…és bort, ami felvidítja az ember szívét, és ragyogóbbá teszi arcát az olajnál…” (15. vers) Istennek ez a különleges ajándéka állt a középpontban az alatt a két nap alatt, amelyre evangélikus borosgazdákat hívott meg az intézmény. Volt „hobbiborász”, és volt vérbeli profi, akinek ez a hivatása. A szervezők szélesre nyitották a kaput, és arról álmodtak, hogy hazánk minden borvidékéről jönnek érdeklődők.

Szakmai programok, testvéri találkozások, lelki alkalmak és hangulatos beszélgetések fonódtak össze. Köszönet jár szervezőtársaimnak: Smidéliusz Zoltánnak, aki lelkészi hivatása mellett egyházunk nagy borszakértője, és Nagy Eörsnek, aki a révfülöpi gyülekezet tagja, presbitere, valamint az intézmény igazgatótanácsának fáradhatatlan segítője.

A két nap alatt négy előadás hangzott el. A résztvevők meglepődve, de annál nagyobb örömmel nyugtázták: a borszakma legjelentősebb személyiségei vállalkoztak arra, hogy informálják, tanítsák, segítsék a borkultúra iránt elkötelezetteket. Prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára a bor és az egészség kapcsolatáról szólt. Dr. Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának volt főtitkára (és sok más tisztség viselője) Az árutermelő és a hobbibortermelő mai helyzete címmel tartott izgalmas beszámolót. A balatoni borrégiót dr. Májer János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója mutatta be vetített képes előadás keretében. A legifjabb, ámde tudásával lenyűgöző előadó a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) elnöke, Györe Dániel volt, aki a magyar borágazat jelenlegi helyzetéről beszélt. Köszönettel tartozunk az önzetlen vállalásért és a magas színvonalú referátumokért.

A találkozó (egyik) csúcspontja természetesen a borverseny volt. Huszonnyolc gazda ötvenegyféle bora szállt versenybe, s mérette meg magát a kiváló szakemberekből álló zsűrivel. Büszkék lehettünk, hogy ilyen borok kerültek az asztalra! A „nagyarany” érmet Isó László nagyvázsonyi gazda dörgicsei merlot-ja nyerte.

Hosszan lehetne sorolni a díjazott boroknak és gazdáiknak a nevét, de igaz az is, amit az egyik résztvevő a záró istentisztelet után így summázott: mindenki nyert, aki jelen volt.

Mit nyertek hát a résztvevők? Tapasztalatot, számos ismeretet, igazi testvéri közösséget, mély baráti kapcsolatokat, két olyan tartalmas napot, amely során azt éreztük: a hit szála mellett a szakmai munka is testvéri közösséggé formálhat embereket. Átélhették a jelenlevők azt a lutheri alapgondolatot, hogy munkánk is istentiszteletté válik, ha Istennek, embernek szolgálunk legjobb tudásunkkal, igényes, becsületes munkavégzésünkkel. Széthulló társadalmunkban fontos üzenete volt a találkozónak: a szétszórtan élő evangélikusok nemcsak összetartoznak, de segíthetik is egymást munkájukban, hivatásukban.

Gondok vannak a magyar borágazatban éppen úgy, mint az Úr szőlőjében, az egyházban. De a nagy Gazda mégis egymásra bíz bennünket, és megajándékoz kincseivel. Ezt élhették át az első evangélikus borfesztivál résztvevői.

Folytatása következik.

Hafenscher Károly (ifj.)

Regionális hozzárendelés: Balatonszárszói Evangélikus Leányegyház