Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Ünnepi megemlékezés az ónodi országgyűlésről

Keresztutak

Ünnepi megemlékezés az ónodi országgyűlésről

Éppen háromszáz éve, 1707 júniusában mondta ki az ónodi országgyűlés a Habsburg-ház trónfosztását. Az ónodi református templomban megrendezett ökumenikus istentisztelet és ünnepi megemlékezés keretében szószéki igehirdetésében Csomós József református püspök a 133. zsoltár alapján az összefogás és az egyetértés szükségességéről szólt. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke igei köszöntőjében az 127. zsoltárra hivatkozott: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.” Ennek nyomán utalt arra, hogy a Rákóczi-szabadságharc híres jelmondata („…pro patria et libertate” – a hazáért és a szabadságért) elől nem szabad elhagyni a „Cum Deo”, vagyis az Istennel előtagot.

Rákóczi fejedelem úgy volt képes a nemzet sorskérdéseit magára vállalni, hogy személyes hitéből merített újra és újra erőt. Bizonysága ennek Vallomások című műve, valamint az Evangélikus énekeskönyvben is megtalálható Győzhetetlen én kőszálom kezdetű ének (379), amelyet a hagyomány „Rákóczi Ferenc bús énekének” tart. Fabiny Tamás idézte a fejedelem egy imádságát is, amely szerint Krisztus tanítványai önmagukban nádszálak lennének, de a szeretet által oszlopokká erősödnek.

A szépszámú emlékező gyülekezetet megáldotta Keresztes Szilárd görög katolikus megyés püspök és Mándi Zoltán római katolikus érseki helynök is.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében utalt a közmegegyezésben rejlő erőre. II. Rákóczi Ferenc példaadása ma is érvényes: „A magam személye elé helyezem a közügyet.”

A megemlékezés keretében osztották ki a Mit üzen Rákóczi a XXI. század emberének címmel meghirdetett szónokverseny díjait. Ezen harmadik helyezést ért el Lehoczki Adrienn, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója.