Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Mercurius Veridicus

Keresztutak

Mercurius Veridicus

Az 1707. évi ónodi országgyűlés évfordulójának jegyében ez év tavaszán kérte fel a Református Pedagógiai Intézetet egy szónokverseny meghirdetésére, illetőleg megszervezésére Ónod Község Önkormányzati Képviselő-testülete és polgármestere. A felhívás a magyarországi és a határokon túli magyar egyházi iskolák 10–11. évfolyamos tanulóinak szólt.

A diákok kötelező és választható feladattal készülhettek a kétfordulós megmérettetésre. A kötelező feladat a Rákóczi intelmei az ezredforduló magyarjaihoz címet kapta, azt viszont a versenyzők dönthették el, hogy „Rákóczi megnyitja az ónodi országgyűlést”, avagy „Ünnepi beszédben ismerteti a magyar nemzettel és néppel az országgyűlés határozatait” címmel írják meg beszédeiket.

A harminc jelentkező számára az elődöntőket – Miskolcon és Budapesten – május 19-én tartották meg, az erdélyi elődöntő május 25-én zajlott le Kolozsvárott. A miskolci elődöntőről három, a budapestiről hét, a kolozsváriról két tanuló jutott a Mercurius Veridicus elnevezésű szónokverseny június 2-án Ónodon megrendezett országos döntőjébe.

Gergely Judit