Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Rákóczi intelmei az ezredforduló magyarjaihoz

Keresztutak

Rákóczi intelmei az ezredforduló magyarjaihoz

Tisztölt jelenlévők!

Én Fejedelöm Fölső Vadászi Rákóczi Ferencz Nemös Vármögyének Eörökös Fő Ispánnya, azér(t) vó(l)nák itt, hogy szándékaimat, intölmeimet megosszhassam édös hazám népivel.

Vannak dó(l)gok, amik az idők végözetíig megmaradnak, nem múlnak el. Ahogyan a 18. században, ugyanúgy a 21. századba(n) is völünk él a gond. A hazugság, közöny és hallgatás még mindíg létözik.

Míg az arisztokrácia vígan szórakozik, hazánk alsóbb rétege sanyarú sorsán nem tud változtatni! De hiszöm azt, hogy összetartással, szeretöttel és kellő tudással egy jobb hazát tudunk létrehozni. Magyarország viharos történelmínek századaiban szabadságharcok sorát vívta mög.

Miért? Mert küzdöttek az embörök édös országukér(t) és saját szabadságukért.

Meggyőződésöm, hogy ez most is így van! De valami nincs rendben. Az idő múlásával rá köllött döbbennem, hogy szeretött hazám népe mily könnyen beszél bármely témáról, míg Isten igéjét csak ritkán meri hirdetni.

Tisztölt jelenlévők!

Biztos vagyok abba(n), hogy jó, böcsületös és hittel teli élötöt tudunk élni, tisztölni tudjuk önmagunkat és mindönkit. Képesök vagyunk felelősségöt vállalni a tetteinkér(t), és kéröm magukat, örízzük mög e rohanó világba(n) hagyományainkat és nyelvjárásunkat! Mert hát valljuk be, számos esetben az ifjúság szavajárásának köszönhetően rá sem ismerünk édös anyanyelvünkre.

Magyarországot nem tartom okvetlenül szöbbnek más országtul, mégis a magyar nyelvet tekintöm legnagyobb fő(l)di kincsömnek, s mindön porcikámmal tiltakozok mögrontása, csúffá tövése, elárulása és kisömmizése ellen. Őrizzük mög mindön eljövendő nemzedék számára hazánk kincsit!

Lehoczki Adrienn