Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Negyedik alkalommal rendezik meg a református zenei fesztivált

Kultúrkörök

Negyedik alkalommal rendezik meg a református zenei fesztivált

Idén is tartalmas programmal várja látogatóit a református zenei fesztivál, amely június 15. és 17. között a protestáns kultúrkincs klasszikus és kortárs értékeit kívánja reflektorfénybe állítani. A főváros különböző helyszínein, de főként a Bakáts téren és a Ráday utcában zajló programokon való részvétel – a Művészetek Palotájában tartandó nagyszabású vasárnap esti gálahangverseny kivételével – ingyenes.

A fesztivált első ízben 2004-ben rendezték meg a Periferic Records hanglemezkiadó és a Stereo Kft. koncert- és fesztiválszervező cég igazgatójának, Böszörményi Gergelynek a kezdeményezésére, a Magyarországi Református Egyház, valamint a Ferencvárosi Önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásával.

Az idei program különlegességének ígérkezik a pénteki fáklyásmenet – zsoltárénekléssel. A résztvevők fél tíz tájban indulnak a Ráday utcából, mécsessel vagy fáklyával a kézben, és a Kálvin téri református templomhoz „zarándokolnak”, hogy maguk is részt vegyenek az ott este tíz órakor kezdődő zenés áhítaton. A Bakáts téren mindhárom nap délutánján-estéjén a népzene, a világzene, a kortárs zene és a szimfonikus rock világának képviselői (Túlpart, Szkítia, Invocatio Musicalis, Makám, Fugato Orchestra, Zurgó, After Crying, Vedres Csaba és a Kairosz kvartett, Vujicsics és Flótás) adnak koncertet.

A Psalterium Ungaricum – azaz Szenczi Molnár Albert zsoltárfordítás-kötete – megjelenésének négyszázadik évfordulója alkalmából énekes estet rendeznek gyülekezeti énekkarok, valamint a közös éneklés kedvelői részére a Lónyai Utcai Református Gimnáziumban pénteken 16 és 19 óra között; 20 órától pedig a genfi zsoltárok korabeli feldolgozásait bemutató ünnepi hangversennyel várják az érdeklődőket. Ugyancsak itt tartják másnap délután a református kántorok és egyházzenészek országos találkozóját is.

Aki a zenehallgatás mellett vagy után egy jóízű, tartalmas beszélgetésre (is) vágyik, látogasson el a Ráday utca 49. szám alatt található Erlin Galériába, ahol 15-én Szigethy Gábor irodalomtörténésszel, 16-án dr. Trócsányi László alkotmánybíróval, 17-én, vasárnap pedig Tőkéczki László történésszel beszélgethet a 2007 a közösségépítés és a közösségek éve témacímmel meghirdetett kerekasztal-beszélgetéseken; mindhárom disputa délután fél 6-kor kezdődik.

GaZsu