Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Nagy Lajos király „hazatérése”

Keresztutak

Nagy Lajos király „hazatérése”

2005 őszén már hírt adtunk róla, hogy egyházunk segítségével megtörtént a diósgyőri parókia teljes külső és belső felújítása. Tavaly ősszel pedig, folytatva a megkezdett munkát, a templomnak és toronysüvegének a teljes rekonstrukciója is valóra vált. Az ünnepi istentiszteleten elhangzott, hogy jó lenne a felújítást a harmadik épülettel – a volt iskolaépülettel – befejezni. Erre azonban a kicsi gyülekezetnek semmilyen anyagi fedezete nem volt. Természetesen a presbitérium és a gyülekezet együtt örült a már elvégzett munkának, de mindenkinek a „szemét szúrta” a lassan romosodó, patinás épület az egyre zöldülő templomkert jobb szélén.

Az időközben felálló új presbitérium elsőrendű feladatának tekintette az épület hasznosítását. Bár az eladás is a lehetséges alternatívák egyike volt, Fellegvári Zoltán felügyelő is a bérbeadást részesítette előnyben. De vajon ki venne bérbe és újítana fel egy templomkertben álló, annak szerves részét képező épületet?

A kérdést sokszor feltette a presbitérium, a gyülekezet, mígnem a válasz is megérkezett az aggasztó talányra. A gyülekezetet megkereste dr. Gyárfás Ágnes, a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemének elnöke. Ajánlatában kifejtette, hogy a magánegyetem felújítaná az épületet, idehozná az oktatást, a nagyelőadót pedig minden hétvégére térítésmentesen átadná gyülekezeti használatra. Így kötött szerződést a két fél tízéves időtartamra.

Ami a felújítási munkákat illeti, kezdődik tehát a harmadik félidő, s gondolatban Nagy Lajos király is hazatalál a vár tövében álló épületbe.

A közös „élet” első ünnepi aktusa június 8-án zajlott a templomban. Molnár József lelkész igehirdetését követően díszdoktoravatásra került sor. PhD Várdy Béla történészprofesszort és feleségét, dr. Várdy Huszár Ágnes irodalomtörténész-professzort, regényírót dr. Jeszenszky Géza professzor, volt külügyminiszter méltatta, Rózsás János íróról pedig dr. Stark Tamás történész mondott laudációt.

– ár –