Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Beszédes zene – zenés beszéd

Kultúrkörök

Beszédes zene – zenés beszéd

Rendhagyó jótékonysági alkalomra került sor a Deák téri templomban június 2-án, szombaton este. A zenés istentisztelet egyes elemeit – a bibliai olvasmányokat és az igehirdetést – orgonaimprovizáció gazdagította, illusztrálta.

Hogy milyen célból fogtak össze a jótékonysági istentisztelet szervezői? Nos, a fóti kántorképzőben 1992 óta áll egy orgona, amely Dietrich Tiggemann Magyarországon is szolgáló német evangélikus lelkész gyűjtése nyomán épülhetett fel, kitűnő orgonaépítő munkájával, jó anyagokból. A Mandák Otthonban ma ezen az úgynevezett „sarokszobai” orgonán kívül még három kisebb-nagyobb sípos orgona áll az oktatás rendelkezésére. Hatalmas kincs ez olyan környezetben, ahol például főiskolai egyházzenei képzés folyik úgy, hogy a hallgatók diplomájukig csak elektronikus orgonán játszhatnak.

Akikben tudatosodik az érték, megpróbálnak valamit tenni a megőrzéséért. Így történt ez most is. Fassang László orgonaművész, aki rendszeresen gyakorol ezen a hangszeren, és Németh Csaba orgonaművész, aki régóta tanít a kántorképzőben, úgy ítélték meg, hogy szükség volna az orgona teljes felújítására. De egy ilyen nagyságrendű munka kifizetése – még ha az orgonaépítő igen kedvezményes árat szabott is meg – megterhelte volna a kántorképző amúgy is szűkös költségvetését. Ezért úgy döntöttek, hogy összehívják a Deák térre a Fótért felelősséget érző embereket, egyrészt a közösség megéléséért, másrészt az anyagi segítségért. Az istentisztelet formáját és arányait Hafenscher Károly lelkésszel együtt alakították ki.

Az istentisztelet keretét Bach Esz-dúr prelúdium és fúgája adta, Németh Csaba előadásában. Az istentisztelet elemeit – mint például a Kyrie vagy a Gloria – és az olvasmányokat Fassang László improvizációja követte. Ugyanígy történt Hafenscher Károly igehirdetése után, illetve akkor, mikor Bence Gábor, a kántorképző igazgatója mondta el képekkel illusztrálva az intézet és az orgona történetét.

Mindezeket átélve a résztvevők megérezhették, milyen az, ha egy istentiszteletben rend és arányosság van, minden addig tart, ameddig kell, és nem tovább, minden rész kölcsönhatásba kerül a másikkal, ezáltal létrejön az egység és a békesség. Fassang László rövid zenei gondolatai mélységbe és magasságba vittek, meghatottak vagy megnevettettek (például egy összhangpéldákat idéző, sok hangnemet bejáró muzsikával); olyan báj, szerénység és szakmai tudás mutatkozott meg itt, amiért csak hálásak lehetünk annak, aki a kántorképzőt is létezni engedi.

Ecsedi Zsuzsa