Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Kódexkiállítás

Kultúrkörök

Kódexkiállítás

él évezreddel ezelőtti könyvekből nyílt kiállítás májusban az ELTE Egyetemi Könyvtárában: a bemutatott legrégebbi darab Mátyás király nyomdászának, Hess Andrásnak az 1473-ban Budán megjelent latin nyelvű krónikája, a legritkább kötet pedig egy Szent Jeromos-életrajz, amelyből a szakemberek szerint csak egyetlen példány maradt fenn.

Farkas Gábor Farkas, a könyvtár osztályvezetője a Magyar Távirati Irodának elmondta: nemcsak a nagyközönség, hanem a szakma is a Könyvtárak rongya – Gondolatok régi könyvekről és olvasóikról című kiállításon láthatja először Báthory István, Bethlen Gábor és I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem könyveit csakúgy, mint a Beszédes Kálmán egyedülálló hagyatékából válogatott miniatűr festményeket és rajzokat.

A festőművész a 19. század végén bejárta a Közel-Keletet, rajzain megörökítette többek között azokat a rodostói házakat, amelyekben a Rákóczi-szabadságharc után hazájukból elmenekült kurucok éltek – mondta a szakember, a kiállítás egyik szervezője.

Regénybe illő története van az 1553-ban kivégzett Miguel Serveto (Szervét Mihály) spanyol szabadgondolkodó könyveinek, mivel többségük írójukkal együtt elhamvadt a genfi máglyán.

A kiállítás június 23-ig tekinthető meg, munkanapokon 10 és 18 óra között.

MTI