Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - „Barátságos egyházkerület”

Egyházunk egy-két hete

„Barátságos egyházkerület”

Közgyűlést tartott az Északi Egyházkerület június 8-án, pénteken délután. Az eseménynek a budahegyvidéki gyülekezet adott otthont.

A közgyűlést megnyitó áhítatában az egyházkerület püspökhelyettese – e sorok írója – beszélt Mik 6,8 alapján a törvényről mint az élet útjáról, a cselekvő szeretetről mint ennek az útnak konkrét lépéseiről és az úton a Krisztusban velünk járó Istenről.

A püspöki jelentés első részében a számok kaptak fontos szerepet. Dr. Fabiny Tamás, az egyházkerület püspöke az egyházközségek népmozgalmi adatainak és a legutóbbi népszámlálás eredményeinek összehasonlításával a misszió új feladatait jelölte ki. Az adatok alapján ugyanis a magukat evangélikusnak vallóknak csak mintegy harmada van jelen gyülekezeteinkben. A második harmadról tudnak az egyházközségek, de ők nem részesei az egyházi életnek. Van egy harmadik harmad is, akikről pedig egyáltalán nem tudnak gyülekezeti közösségeink. A misszió új feladata éppen az lehet, hogy ezt a „rejtőzködő egyharmadot” megszólítsuk és bevonjuk gyülekezeteink életébe. Előtérbe kerülhet a „városi misszió”, a lakótelepeken a „függőleges szórvány” kérdése.

A második pontban az iskolák és a közelükben működő gyülekezetek kapcsolatáról esett szó. „Az iskola és a gyülekezet egymásra van utalva. Az összetartozás előmozdítására irányuló szándékon és cselekvésen túl nincs helye más irányú akaratnak” – hangsúlyozta a püspök, majd végezetül a „barátságos egyházkerület” fogalmát fejtette ki. (A jelentés kitért arra, hogy Fabiny Tamás az elmúlt bő egy évben – püspökként – az egyházkerület területén levő nyolcvankét gyülekezetből hatvanegybe jutott el.)

Benczúr László egyházkerületi felügyelő jelentésében még inkább domináltak a számok, a sokszor matematikai feladványnak tűnő gondolatmenetek, beszámolójában ugyanis a gazdasági kérdések kerültek terítékre. Az elmúlt év adatai alapján kiderült, hogy gyülekezeteink bevételei három forrásból: a gyülekezeti tagoktól, gazdasági tevékenységből és egyéb bevételi forrásból származnak. A beszédes adatok egyebek mellett olyan kérdéseket is fölvetettek, mint például hogy „kétszáz egyháztag alatt szabad-e önálló gyülekezetet fenntartani?”, avagy „mi legyen az összedőlés szélén álló templomainkkal?”

A közgyűlés második részében különböző munkaágak jelentéseit hallgathatták meg a közgyűlés tagjai, így Blatniczky János missziói lelkész jelentését és dr. Tóth Judit egyházkerületi ügyész beszámolóját is. A Gusztáv Adolf Segélyszolgálatnak az Északi Egyházkerületet érintő munkájáról Selmeczi Lajos lelkész számolt be. Mihályi Zoltánné, egyházunk oktatási osztályának, illetőleg Helfrich Péter, az ingatlanügyekért felelős osztálynak a vezetője szintén tájékoztatta munkaterületéről a közgyűlést. Az öszszejövetelen szót kaptak továbbá az egyházkerületben működő oktatási intézmények vezetői is.

Krámer György

Regionális hozzárendelés: Északi Evangélikus Egyházkerület