Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Hétvégével tanév vége

Egyházunk egy-két hete

Hétvégével tanév vége

Felépüléséért az egész iskola imádkozott. Már sokkal jobban van, de így is „különleges feltételek mellett”, kórházban érettségiztették idén a Deák Téri Evangélikus Gimnázium egyik diákját, aki a közelmúltban kerékpáros balesetet szenvedett. Az alap-, illetve középfokú evangélikus oktatási intézménybe járó végzősök mindemellett azért „normális körülmények között” tették le záróvizsgáikat, noha a már bevezetett, illetve kilátásba helyezett kormányzati megszorítások hatásai alól a felekezeti intézmények sem tudják kivonni magukat.

„Törvény írja elő, hogy meg kell emelni a kötelező óraszámot. Vannak olyan oktatási intézményeink, amelyekben emiatt sajnálatos módon csökkenteni kell a tanárok létszámát; a helyzetet nyugdíjazással, illetve a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott tanárok elbocsátásával kénytelenek megoldani” – tudtuk meg Mihályi Zoltánnétól, egyházunk oktatási osztályának vezetőjétől.

Míg az igazgatók és a tanárok helyzetét az új jogszabályi rendelkezés nehezíti, a végzős gimnazistákat az érettségi izzasztotta meg. Evangélikus középiskoláinkban nappali tagozaton több mint ezer, estin pedig tíz fő adott számot az iskolaévek alatt megszerzett tudásáról.

Népszerűvé vált az előrehozott érettségi, amely a 9–11. évfolyamos diákok helyzetét könnyíti meg, lehetőséget nyújtva nekik arra, hogy egy vagy több tárgyból már korábban levizsgázzanak.

Ami az érettségik nehézségi fokát illeti, úgy tűnik, a többség az emelt szintűnél jobban kedveli a középszintű vizsgaformát. Egyes igazgatók véleménye szerint feltehetőleg azért, mert az emelt szintű matúrával a diákok az egyetemi felvételin ugyan pluszponto(ka)t szerezhetnek, így elvben előnyhöz juthatnak, ám mivel ez a vizsgatípus nehezebb, és inkább az úgynevezett „elit egyetemekre” való bejutáshoz kell, kevesebben választják.

Ami a középfokú evangélikus iskolákban közös: egy-két kivételtől eltekintve szinte minden diákjuk tovább szeretne tanulni. A megkérdezett oktatási intézmények között öt olyan akadt, amelynek a végzősei közül valaki az Evangélikus Hittudományi Egyetemet választotta; három diák a hittanári, öt pedig a lelkész szakra jelentkezett.

Az alapfokú evangélikus oktatási intézmények mintegy háromszáz végzős tanulója ugyancsak szeretne tovább tanulni, az azonban korántsem magától értődő számukra, hogy középfokon gimnáziumban folytatják. Idén a korábbi évekhez képest jóval többen döntöttek úgy, hogy inkább szakiskolai vagy szakközépiskolai képzést választanak, mert – miként azt az egyik direktor megfogalmazta – „egyre több szülő véli úgy, hogy akinek jó szakmája van, az a munkaerőpiacon majdan sokkal jobban boldogulhat, mint egy-két diplomával”.

Hasonló a helyzet a középfokú képzésben is: a tanulmányok befejezését nem mindig egyetem vagy főiskola követi. Az evangélikus középiskolát végzettek közül is mind többen választanak az egyetem helyett (vagy előtt) valamiféle szakképzést – ma már nemritkán az egyetemi oktatásban való részvételhez szükséges anyagi fedezet hiánya miatt.

– gazdag –

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium