Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Mostani, hatrészes sorozatunkban Petivel és Bálinttal, két jó baráttal ismerkedhettek meg, akik mindig együtt töltik a szünidőt, és sok kalandban van részük. Minden részben találtok egy-egy rejtvényt is. A helyes megfejtéseket – akár utólag is – küldjétek el szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.); a borítékra írjátok rá: Gyermekvár. Jutalmul a végén ajándékcsomagot kaptok.

Egyik délután körmérkőzéses focibajnokságot szerveztek a futballpályán. Négy csapat küzdött meg egymással a kupáért. Természetesen Peti és Bálint egy csapatban játszott. Mire elérkezett a kezdőrúgás pillanata, a pálya széle zsúfolásig megtelt a közelről s távolról érkezett szurkolókkal. Mindenki úgy igyekezett elhelyezkedni, hogy a lehető legtöbbet lássa a küzdelemből.

A sorsolás úgy hozta, hogy Bálinték az első fordulóban játszottak. A játék fáradalmait a pályát körülvevő fák árnyékában heverték ki. Egyszer csak Peti oldalba lökte barátját:

– Nézd azt a fiút, ott, a fán! Mint Zákeus, a vámszedő!

– Ki az a Zákeus? – kérdezte tőlük a mellettük heverő fiú.

– Te nem ismered ezt a bibliai történetet?! – csodálkozott Bálint, majd mesélni kezdett. – Zákeus sok évvel ezelőtt élt. Jerikóban volt vámszedő. Nagyon gazdag volt, és az emberek nem szerették őt, mert sokak kárán gazdagodott meg. Több vámot, vagyis adót szedett be, mint amennyit kellett volna. Ezt a pénzt pedig zsebre tette.

– Ráadásul az emberek a háta mögött csúfolták is, mert alacsony termetű volt – folytatta Peti. – Egy nap Jézus Jerikóba ért. Mindenki az utcára ment, hogy lássa őt. Zákeus sem akarta kihagyni a nagy eseményt. Mivel semmit sem látott a tömegtől, felmászott az út menti vadfügefára.

– Amikor Jézus odaért – vette át a szót Bálint –, azt mondta neki, hogy jöjjön le a fáról, mert nála akar megszállni. A tömeg nem értette, hogy a Mester miért pont ehhez a rosszakaratú vámszedőhöz akar menni. De Jézus nem törődött a felháborodással. Zákeus pedig, miután beszélgetett Jézussal, teljesen megváltozott, és azt mondta: „Uram! A vagyonom felét a szegényeknek adom! Akiktől pedig igazságtalanul vettem el pénzt, azoknak a négyszeresét adom vissza.”

– Hű, és tényleg megcsinálta? – kérdezte a fűben ülő fiú.

– Meg – bólintottak Petiék, majd Bálint hozzátette:

– Jézus és mindenki, aki hallotta, milyen gyökeresen megváltozott Zákeus, nagyon örült, hogy jó útra tért a vámszedő. De gyertek, mert bejutottunk a döntőbe! Peti apukája is integet, hogy készülődjön a csapat…