Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Lelkészszentelés Répcelakon

Egyházunk egy-két hete

Lelkészszentelés Répcelakon

Nagy ünnepe volt a Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközségnek június 30-án. Olyan, amilyen csak évszázados történelmi léptékkel mérhető egy gyülekezet életében: Kozma Anett végzett teológushallgatót lelkésszé szentelte az egyházkerület püspöke, Ittzés János. Ilyen esemény utoljára éppen huszonöt éve volt a Répce mentén, amikor a borászból lelkésszé lett Smidéliusz Zoltán indult el a szolgálat útján.

A zsúfolásig megtelt templom jelezte: aki itt van, páratlan pillanatoknak lehet tanúja. Az ifjú lelkészt a gyülekezet presbitériuma, lelkészek és az ordináció szolgálatát végzők vezették a templomba.

Ittzés János püspök szolgálatba indító igehirdetésében 1Thessz 5,16–17 alapján azt hangsúlyozta, hogy milyen nagy kincs birtokában vagyunk. Szívbe markoló megállapítása volt, hogy a lelkész sohasem a maga bőrét viszi vásárra, hanem mindig Jézusét. Azzal, amit mond, tesz, pusztán azzal, ahogy él. Sohasem a maga követségében jár a lelkész, hanem mindig Jézuséban.

Az útra indítás bátorítása után Kozma Anett lelkészjelölt nyilvánosan megvallotta hitét az Apostoli hitvallás szavaival, majd dr. Szentpétery Péternek, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensének és Verasztó János helyi lelkésznek a közreműködésével letette a lelkészi esküt. Az ősi confirmát meghatottan énekelte a gyülekezet és a jelen lévő lelkészek közössége.

Az úrvacsora liturgiáját már a friss lelkész végezte felszentelő püspökével együtt. A répcelaki gyülekezetben rendszeresen és sokan úrvacsoráznak, de ezen az ünnepen még többen járultak a szentséghez. A fiatal lelkész népes családján látható volt az egészséges büszkeség: most már a mi famíliánknak is van lelkésze!

Az ünnepi istentisztelet után a közöntések is erősítették a szolgálatba induló Kozma Anettet, aki itt tudta meg hivatalosan, hogy augusztus 1-jétől a kaposvári gyülekezetben kezdi meg lelkészi munkáját. Érezhető volt, hogy a felnevelő gyülekezet szeretetben bocsátja őt útjára, a fogadó gyülekezet pedig szeretettel várja új lelkészét. A köszöntések sorában a répcelaki Vekker együttes egy olyan dallal üdvözölte Anettet, amelyet maga is éveken át énekelt a missziói utakon.

Az ünnepre érkezők egy óriási hajóval is találkozhattak a gyülekezeti ház udvarán. Hittanosok építették a kéthetes tábor alatt. Kozma Anett most ebből a hajóból kiszállt, de élete, szolgálata továbbra is Jézussal egy hajóban folytatódik.

Verasztó János

Regionális hozzárendelés: Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközség