Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Késedelmi kamat

Közlemények, nyilatkozatok

Késedelmi kamat

Egyházunk kiadójának az elmúlt években nagy tehertételt jelentett, hogy a kiállított számlákat vásárlóink, megrendelőink nem egyenlítették ki határidőre. Az elmúlt években rendszeressé tettük a fizetési felszólítások kiküldését, amelynek következtében jelentősen javult a fizetési fegyelem, és az egykori több tíz milliós összegről három-ötmillió forintra csökkent a kiadó kintlévősége.

A késedelmes fizetés okozta likviditási gondok, illetve a fizetési felszólítások kiküldésének költségei miatt azonban a Luther Kiadó igazgatótanácsa úgy határozott, hogy 2007. július 1-jétől érvényesíti a 2004. december 16-a után kiállított, minden késleltetett fizetési határidejű számlán szereplő mondatot: „Késedelmes fizetés esetén a jegybanki alapkamat kétszeresét számítjuk fel.” (A jegybanki alapkamat mértéke 2007. június 26-tól: 7,75%; a jegybanki alapkamat alakulását visszamenőleg az APEH honlapján tekinthetik meg.)

Tudjuk, nem túl barátságos lépés – különösképpen gyülekezeteinkkel szemben – érvényt szerezni a késedelmikamat-követelésnek, hiszen sokszor nehéz helyzetű, anyagi gondokkal küszködő közösségeket terhelünk meg még inkább ezzel a költséggel. Mégis azt gondoljuk, hogy az anyagi problémákat azon a szinten lenne célszerű kezelni, ahol keletkeztek, nem pedig egy olyan (egyházi) intézmény jogos követelésének visszatartásával megoldani, amelyiknek az adott problémához semmi köze nincs. Kiadónk – részben a késedelmes fizetésből adódó likviditási gondok miatt – maga is kénytelen elszenvedni, hogy szállítói, szolgáltatói késedelmes fizetés esetén érvényesítik vele szemben a késedelmi kamatot, így a késedelmes fizetés hatványozottan terheli meg kiadónkat.

  1. júliusának második felében küldjük ki az érintett egyházközségeknek a lejárt fizetési határidejű számlák fizetési felszólításait. Ebben már közölni fogjuk az esetleges késedelmi kamat összegét is, illetve azt a fizetési határidőt, amelynek a betartása esetén a késedelmi kamat összegétől eltekintünk. Amennyiben e határidő betartása nem vállalható az adott gyülekezetnek, kérjük, forduljanak kiadónkhoz, hogy közösen találhassuk meg azt a fizetési ütemezést, amely nem terheli meg vállalhatatlanul az egyházközséget.

Bízva az érintettek megértésében:

Kendeh K. Péter igazgató