Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Egy kis gyülekezet nagy öröme

Egyházunk egy-két hete

Egy kis gyülekezet nagy öröme

A Veszprém megyei Kamond evangélikus gyülekezete mindig a közeli Kertához tartozott. Bár filia lévén soha nem volt helyben lakó papja, egykor a falu közepén mégis saját temploma és iskolája állt.

A templomot az ötvenes években rossz állapota miatt lebontották. Az egyházközség vezetősége néhány évvel később vett egy nagyobb telket templomépítés céljából. Már az építőanyagot is odavitték, de engedélyt nem kaptak az építkezésre. Horváth Jenő gondnok – a gyülekezet jelenlegi, azonos nevű gondnokának édesapja – kitartó közbenjárására a helyi termelőszövetkezet elnökségével 1965-ben sikerült egy megállapodást kötni; ennek értelmében a falu közepén vett telket elcserélték egy másikra, melyen egy lakás és egy romos istálló állt. A lakást hamarosan lebontották, csupán egy szobát hagytak meg gyülekezeti teremnek. Két évvel később az istállót átépítették torony nélküli templommá, majd 1991-ben tornyot építettek hozzá.

Nemrégiben úgy döntött a gyülekezet presbitériuma, hogy a meghagyott, rossz állapotban lévő helyiséget is lebontják, és a falu közepén álló egykori iskolaépületért kárpótlásként kapott összegből új gyülekezeti házat építenek.

Tervük valóra vált: az új épületet július 7-én, szombaton szentelte föl Ördög Endre, a Veszprémi Egyházmegye esperese. A maroknyi gyülekezet és a három hittanos a jövőben méltó helyen lehet együtt a téli időszakban az istentiszteleteken és a hittanórákon.

A hálaadó istentisztelet igehirdetője, Ittzés János püspök Zsolt 103,1–5 alapján tartott prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy ajándék ez a ház, amely hirdeti, hogy Jézusban van örömünk forrása.

Az istentisztelet utáni közgyűlésen Nagy Zoltán, a gyülekezet lelkésze köszöntésében elmondta, hogy a több mint kétmillió forintos beruházást az egyházmegye félmillió forinttal támogatta, az önkormányzat is segített, és adományokkal, valamint társadalmi munkával a gyülekezet tagjai is hozzájárultak a költségekhez.

Menyes Gyula