Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Változtak a pápaválasztás szabályai

Keresztutak

Változtak a pápaválasztás szabályai

A Vatikánban nemrég bejelentették, hogy XVI. Benedek pápa megváltoztatta a pápaválasztás eddigi rendjét, vagyis visszatért az egyházfő megválasztásának eredeti, kétharmados többséget igénylő szabályához.

A két éve elhunyt II. János Pál pápa 1996. február 22-én kiadott Universi Dominici Gregis apostoli konstitúciójában rögzítette a katolikus egyházfő megválasztásának érvényes rendjét. Elrendelte, hogy abban az esetben, ha a konklávéban (a pápaválasztó testületben) a bíborosok a harmincharmadik voksolási forduló után sem tudják megválasztani az új szentatyát kétharmados többséggel, legyen elegendő az egyszerű szavazattöbbség. Viszont ekkor már az első két helyen álló bíboros nem szavazhat abban a választási fordulóban, amelynek az eredményeként az új pápa megválasztásához elég a szavazatok ötven százalékát plusz egyet elnyerni.

A mostani pápai rendelettel ez az apostoli konstitúció vesztette érvényét. A döntést sokan meglepetésként értékelik, tekintve, hogy a pápa ezzel nagy tekintélyű elődjének egyik örökségét törölte el. Mások viszont úgy vélik: XVI. Benedek ezzel is érzékeltette, hogy ellenzi a római katolikus egyház megreformálására irányuló törekvéseket. Ezt az álláspontját egyébként már más kérdésekben is egyértelműen kifejezte.

A német Joseph Ratzinger bíborost 2005. április 19-én viszonylag hamar és a szavazatok kétharmadát meghaladó többséggel választották meg: a negyedik választási fordulót követően a 115 tagú konklávé 85 tagjának voksával lett a kereszténység történetének 265. pápája.

MTI