Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Koalíciós ultimátum az egyházaknak?

Keresztutak

Koalíciós ultimátum az egyházaknak?

Az elmúlt napokban újra kiderült, hogy milyen következményei vannak, ha egy ország sorsát meghatározó kormánykoalíciós megállapodást kizárólag a hatalom megtartása miatt, néhány nap alatt sebtében, a legnagyobb titokban fogalmaznak meg.

Meghatározó szocialista politikusok egymásnak ellentmondva nyilatkoznak arról, mit is értenek a vasárnap módosított koalíciós megállapodás egy-egy pontja alatt. Azt, hogy a koalíciós megállapodásban foglaltak jó része kivitelezhetetlen, betarthatatlan és elfogadhatatlan, mi sem bizonyítja jobban, mint annak az egyházfinanszírozást érintő része. Ebben az MSZP–SZDSZ-koalíció úgy akar elvonni több milliárd forintot a közfeladatot átvállaló egyházi fenntartású óvodáktól, iskoláktól, szociális otthonoktól, hogy közben megfeledkeznek arról, a rendszer alapjai nemzetközi szerződésben vannak lefektetve.

Kérdezzük ezért a megállapodást aláíró MSZP–SZDSZ politikusaitól:

  1. Tisztában vannak-e azzal, hogy megállapodásukkal egy hatályos nemzetközi szerződést akarnak felrúgni?
  2. Miért nem a nemzetközi szakértőkből álló vatikáni vegyes bizottságban kívánták napirendre venni az egyház-finanszírozás megváltoztatásának kérdését?
  3. Az egyházfinanszírozás egyeztetéseket nélkülöző megváltoztatásával akarnak ultimátumot adni az Apostoli Szentszéknek és az egyházaknak?
  4. Nem félnek attól, hogy a drasztikusan csökkentett finanszírozás eredményeként egyházi fenntartású óvodák, iskolák, szociális otthonok tucatjai lesznek kénytelenek bezárni, ezáltal pedig több ezer ember maradhat ellátás nélkül?

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője és Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke