Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Jótékonysági koncertet is adtak a fúvósok

Egyházunk egy-két hete

Jótékonysági koncertet is adtak a fúvósok

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg június 28. és július 8. között az országos evangélikus fúvóstábort Kismányokon, közel harminc fiatal részvételével.

A többnyire visszatérő táborlakók Dunakesziről, Budapestről, Zalaszentgrótról, Tapolcáról, Debrecenből, Lajoskomáromból és Bonyhádról érkeztek. A tíznapos tábornak idén is Kertész Géza volt a lelkésze; a tábort Johann Attila vezette, a fúvóstanárok Haga Kálmán, Tóth Péter és Morvay András voltak.

A tábor első vasárnapján a majosi, a másodikon pedig a kismányoki istentiszteleten működtek közre a fúvósok. Emellett jótékonysági koncertet is adtak a majosi templomtorony felújításáért; erre ellátogattak a bonyhádi gimnázium kollégiumában nyaraló evangélikus nagycsaládosok is.

A fúvóstáborban többnyire egyházzenei kották fúvósegyüttesre átírt változatait tanulták a fiatalok, kiegészítve egy-egy könnyedebb szerzeménnyel. A napi többórás zenei gyakorlást szabadidős és sportprogramok egészítették ki. Az esti áhítatok után a napközben gyakorolt kamaraműveket mutatták be egymásnak az alkalmi csapatok.

Megújulhat a majosi templomtorony. Tolna megye második legmagasabb evangélikus templomát, a bonyhád-majosit 1784-ben építették. A templomtornyot 1935-ben részlegesen felújították, azóta azonban az időjárás teljes mértékben kikezdte a borítást. A torony teljes héjazatcseréjét öt éve tervezik, és mint Makán Hargita lelkésztől megtudtuk, most lehetőség nyílik ennek megvalósítására.

Mivel a tetőcserepek jó állapotban vannak, azokat csak át kell rakni, de így is tizenkétmillió forintos beruházásról van szó. Ehhez jelentős összeget ad az Oktatási és Kulturális Minisztérium, és további segítséget vár a majosi gyülekezet az önkormányzattól, a gyülekezeti tagoktól, a kitelepült német ajkú evangélikusoktól és minden segíteni szándékozótól.

A műhelymunka a napokban elkezdődik, magán a templomon várhatóan nyár végén kezdenek dolgozni.

– mr –