Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 28 - Isten igéje az óvodai nevelésben

Egyházunk egy-két hete

Isten igéje az óvodai nevelésben

A nyíregyházi pedagóguskonferencián az egyházi óvodák képviselői külön szekcióban folytattak eszmecserét egy kompetenciaalapú óvodai programcsomagról. Előrebocsátom, hogy ennek bemutatása figyelemfelkeltő és igényes volt. Mivel már egy ideje foglalkozom ezzel a megújulási lehetőséggel, egyre inkább erősödik bennem az az érzés, hogy óvodánk és a többi evangélikus óvoda is a felismerés örömével tanulmányozhatja a programcsomagot. Hiszen azok a nevelési, fejlesztési eljárások, módszerek, melyeket a kompetenciaalapú program kínál, nálunk folyamatosan megvalósulnak.

Mivel az előadónk – aki egy kistelepülés világi óvodáját vezeti – erőteljesen hangsúlyozta, hogy nem új óvodai programról van szó, hanem egy adott céllal létrejövő tanulási-tanítási folyamat megvalósítását szolgáló teljes eszközrendszerről, ezt szem előtt tartva szeretnék néhány gondolatot írni erről.

A hitbeli meggyőződés és a keresztény értékrend vállalásán túl abban is alapvető és döntő különbség van a világi óvodák és az evangélikus keresztény óvodák között, ahogyan az utóbbiak a teremtett világnak az ember által történő megismeréséről beszélnek.

Még egy döntő különbség: a fenti program olyan témalehetőségeket sorol fel, mint például a négy őselem – tűz, víz, föld, levegő – és az ősmagyar pogány jelképek; ezzel szemben az evangélikus óvodai nevelésben Isten igéje, a Biblia tanítása az az „eszközrendszer”, amely segít bennünket abban, hogy az Úr Jézushoz találjunk gyermekeinkkel együtt. Számunkra Jézus pedagógiája a minta, és a látható világ elemei csak mint Isten adományai jelenhetnek meg. Óvodásaink erkölcsi nevelése terén sem bizonytalankodunk, hiszen az egyetemes keresztény értékek vállalása és átadása teljes biztonságot ad mindnyájunknak ebben a kérdésben is.

Különleges adományként élhetjük meg azt is, hogy vannak gyülekezeteink, ahol az óvodából az iskolába való átmenet ragyogó példáival találkozhatunk.

A kolléganőkkel történt beszélgetés arról győzött meg, hogy nem szabad divatos, esetleges előnyöket biztosító új óvodai nevelési eljárásokat követnünk, hiszen van programunk: Isten országát építeni a kicsinyek között a gyülekezet segítségével – s ehhez a megfelelő eszköz is rendelkezésre áll: a Szentírás.

Révészné Tóth Erzsébet óvodavezető, Hajnal Evangélikus Óvoda, Orosháza