Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 29 - Indulatos ítélkezés helyett higgadt teológiai dialógus

A hét témája

Indulatos ítélkezés helyett higgadt teológiai dialógus

Nyilvánvaló, hogy a homoszexualitás, illetve a homoszexuális emberek problematikáját sem polgárpukkasztó, provokatív melegparádékkal, sem pedig az ezekre agresszíven reagáló tojás- és sörösüveg-dobálással nem lehet megoldani.

A kérdéskör indulat- és ítélkezésmentes, komplex megközelítésére számos komoly teológiai kísérlet született már világszerte. Ezek közül kiemelkedően fontos számunkra a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) ez év márciusában Lundban elfogadott, Házasság, család és szexualitás című dokumentuma. A széles körű nemzetközi teológiai munka gyümölcseként megfogalmazott anyag – melyhez egyházunk is hozzájárult – szerényen a következő alcímmel jelent meg: Javaslat a tiszteletteljes párbeszéd irányelveire és lépéseire. A Lelkipásztor című folyóirat júliusi számában teljes terjedelmében publikált anyagból a homoszexualitás kérdését valódi súlyának megfelelő arányban érintő bekezdéseket, irányelveket lapunkban is közöljük.

Az LVSZ-hez hasonlóan bölcs hangon foglalt állást a kényes ügyről a közelmúltban Samuel Kobia, az Egyházak Világtanácsának főtitkára. Felelős párbeszédet szorgalmazó nyilatkozatának fordítását is közkinccsé tesszük az alábbiakban.

A világkereszténység, azon belül az evangélikusság nagy családjának közös gondolkodásába és útkeresésébe szervesen illeszkedik az augusztus 22–25. között Vadstenában tartandó második magyar–svéd lelkészkonferencia, melynek egyik főtémája a „mássággal” való találkozás teológiai és gyakorlati kérdéseinek megvitatása, tít-tíz magyar, illetve svéd lelkész részvételével. A nem kevés izgalommal várt tanácskozás remélt eredményeiről, sejthető feszültségeiről természetesen majd igyekszünk frissen és őszintén tájékoztatni olvasóinkat.

Gáncs Péter