Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 29 - A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsának állásfoglalása a vatikáni dokumentumról

Keresztutak

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsának állásfoglalása a vatikáni dokumentumról

Hét évvel a Dominus Jesus nyilatkozat kiadása után úgy tűnik, a római katolikus egyházon belül az egyházról szóló tanítást illetően még mindig további tisztázásra van szükség. Bizonyára ezt a célt szolgálja ez a kátészerűen, kérdés-felelet formában megfogalmazott nyilatkozat is. Hasonlóan más egyházak véleményéhez, mi is olyan állásfoglalásnak tartjuk ezt a dokumentumot, amely pontosan tisztázza a római katolikus egyház viszonyulását a többi keresztyén egyházhoz. Ugyanakkor az eddigiekhez képest ez a nyilatkozat semmi újdonságot nem tartalmaz, hiszen a tridenti zsinat (1545–63) óta a helyzet alapvetően nem változott, amely elítélte és elutasította a reformációt.

Mi nélkülözhetetlennek tartjuk az egyház folyamatos megújulását, és mindig örömünket fejezzük ki akkor, amikor a római katolikus egyházban a megújulás jeleit tapasztaljuk. Természetesen ez a dokumentum sem akadályoz meg minket abban, hogy a római katolikus egyházban továbbra is felismerjük az igaz egyház jeleit, és folyamatosan törekedjünk a párbeszédre, a testvéri együttműködésre.

Ebben a folyamatban különös jelentőségű a Magyar Bibliatársulat által kezdeményezett 2008-as Biblia évének a Magyar Katolikus Egyházzal és a bibliatársulat tagegyházaival közös előkészítése és megvalósítása.