Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 35 - Nyilatkozat

Közlemények, nyilatkozatok

Nyilatkozat

Nem tudtam arról, hogy egyházkerületünk egyik lelkésze, Bálintné Varsányi Vilma 2007. augusztus 25-én részt vesz az úgynevezett Magyar Gárda megalakulásán, és ott a zászlókat megáldja.

Amennyiben a lelkésznő előzetesen megkérdezett volna, igyekeztem volna lebeszélni őt a részvételről, már csak azért is, mert – a sajtóban megjelent előzetes hírek alapján – az említett szervezet megalakítását az amúgy jogos társadalmi elégedetlenségre adott helytelen, valamint rossz történelmi emlékeket idéző válasznak tartom, ahol a szándékos provokációnak is szerepe lehet.

Az országos elnökség által 2007. augusztus 25-én késő este kiadott nyilatkozattal egyetértek, és az ügyet egyházunk részéről lezártnak vélem.

A Magyar Televízió 2007. augusztus 26-i Híradója – Hafenscher Károly szóvivő nyilatkozatára hivatkozva, ám azt lényegében elferdítve – arról tudósított, hogy a lelkész felettesei vizsgálatot indítanak ebben az ügyben.

Az egyházkerület püspökeként semmiféle vizsgálatot nem helyeztem kilátásba. Más eljárásról sincs tudomásom. Indokoltnak érzem ugyanakkor annak szélesebb körű megvizsgálását, hogy különféle politikai, társadalmi és közéleti eseményeken menynyire van helye liturgikus jellegű egyházi asszisztenciának.

Ez az esemény rávilágít arra is, hogy egyházunk külső és belső kommunikációja további javításra szorul.

Budapest, 2007. augusztus 27.

Dr. Fabiny Tamás püspök, MEE Északi Egyházkerület