Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 35 - Csatlakozzunk a 3. európai ökumenikus nagygyűlés fáklyás istentiszteletéhez!

Keresztutak

Jézus Krisztus világossága reménység Európa megújulására

Csatlakozzunk a 3. európai ökumenikus nagygyűlés fáklyás istentiszteletéhez!

Mint ismeretes, az Európai Egyházak Konferenciája és a Püspöki Konferenciák Európai Tanácsa szeptember 4. és 9. között az erdélyi Nagyszebenben rendezi meg harmadik európai ökumenikus nagygyűlését. E nagygyűlésen mintegy kétezer-ötszáz egyházi képviselő vallja meg hitét, és fejezi ki reménységét arra nézve, hogy az európai nemzetek megbékélése, tisztes, méltó élete és gyümölcsöző együttműködése számára a keresztény értékrend és életforma, tehát Krisztus követése megújulást és megerősödést jelent.

Jézus Krisztus világossága ragyog Európában mindannyiunkra – vallja biztatóan, bátorítóan a nagygyűlés főtémája. Ezt a meggyőződést szeptember 8-án, szombaton este 8 és 10 óra között – a tervek szerint – egy gyertyás-fáklyás istentisztelet fogja impozánsan kifejezni.

A harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zarándoklat formájában valósul meg 2006 januárja és 2007 szeptembere között Rómától Wittenbergen át Nagyszebenig. E zarándoklathoz az európai egyházak, gyülekezetek, ökumenikus szervezetek – köztük a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának a szervezésében hazánkban is sokan – sokféleképpen csatlakoztak.

A nagygyűlés szervezői továbbra is kérik, hogy mindazok, akik testben nem lehetnek Nagyszebenben, gyülekezeti vagy ökumenikus közösségben hordozzák imádságukban Európa megújulását és a mi Urunk, Jézus Krisztusban való egységét a nagygyűlés ideje alatt is. Különösen is helyénvaló, hogy szeptember 8-án, szombaton este 8 és 10 óra között a hit, a remény és a szeretet gyertyái – lehetőleg ökumenikus közösségben – hirdessék Jézus Krisztus ránk ragyogó világosságát Európa-szerte.

Ne hiányozzanak a magyar városokból, falvakból sem a Krisztus világosságát hirdető gyertyák, fáklyák fényei azokban az órákban! Ily módon is fejezzük ki Európa Krisztus-követőinek, ezen belül a magyar keresztényeknek a reményteljes összetartozását.

Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára