Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 35 - Mesterségek ünnepe

Kultúrkörök

Mesterségek ünnepe

Immár huszonegyedszer foglalhatták el néhány napra népi iparművészek a budai Várat.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által augusztus 17. és 20. között megrendezett mesterségek ünnepén ezúttal a bőrművességre irányult megkülönböztetett figyelem. E mesterség szakemberei a Magyar Nemzeti Galéria A épületében is bemutatkozhattak. A kiállításon nem csak a Kárpát-medence bőrműves hagyományait mutatták be – a manapság használatos bőrtárgyak széles választéka meggyőzően bizonyította az iparág életképességét. A honfoglalás kori régészeti leletek alapján készült tarsolyokon, nyíltegezeken kívül például pásztortarisznyák, ostorok, bugyellárisok idézték a múltat, a céhes világ bőrmíves „technikájával” készült csizmák, válltáskák és egyebek viszont mai igényeket elégítenek ki – igényesen.

Az ünnepi sokadalomban megfordulók bepillantást nyerhettek a Néprajzi Múzeum restaurátorainak munkájába is. A hangszerkészítők pavilonjánál minikoncerteken szólaltatták meg a klasszikus és népi hangszereket. Az egész napos gyermekfoglalkozásokkal párhuzamosan több játszóházban is örömmel látták a kicsinyeket a kézművesmesterek.

A hagyományoknak megfelelően több színpadon folyamatosan váltották egymást a néptáncegyüttesek, énekesek, zenekarok. A Vár csaknem teljes területét elfoglaló kirakodóvásár pavilonjaiban a népi iparművészek nemcsak kínálták gyönyörű portékáikat, de mesterségük művelésének folyamatába is bepillantást engedtek.

– bodazs –