Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 35 - Hit és jutalom

Szószóró

Hit és jutalom

Embert próbáló feladatokkal mindenki szembesül élete folyamán. Általában olyankor használjuk ezt a kifejezést, amikor a feladat nagysága eléri vagy meghaladja képességeink határát. Ilyen helyzetekben gyakran tényleg kevésnek bizonyulunk. Gondolom, mindannyiunk számára ismerős a mostanában gyakori, már-már közhelyszerű biztatás: „Csak hinned kell benne, és sikerül!” De mibe vetettük valójában a hitünket, s mire elég?

A sportkedvelő magyarok számára biztosan, de az e téren kevésbé járatosak számára is az idei nyár egyik maradandó emlékévé válik, válhat az augusztusi magyar–olasz barátságos focimeccs. Az ellenfél 2006 világbajnoka, olyan nevekkel a soraiban, akik nem igényelnek különösebb bemutatást.

Talán ritkaságszámba megy a magamfajta, de még mindig reménykedő, amolyan „örök optimista” szurkolója vagyok a magyar focinak. Mégis, amikor pár hónappal ezelőtt meghallottam, hogy meghívtuk a világbajnokot, már a közeledő és elkerülhetetlennek tűnő újabb nagy pofon árnyékát láttam a magyar labdarúgáson. Pozitívan kellett csalódnom, s azt hiszem, nem egyedüliként. A csapat azon a budapesti estén minden „aggodalmaskodót” (és olasz szurkolót is) elcsendesített.

Aki látta a mérkőzést, igazi hétköznapi csodának lehetett tanúja: a vesztésre álló csapat nem omlott össze, nem keseredett el, hanem felállt a padlóról, és megfordította a mérkőzést. Meggyőződésem, hogy a 3 : 1-es magyar siker záloga a bátorság és a játékosok győzelembe vetett hite volt. Régen láttam ilyen „bevállalós” megmozdulásokat magyar támadóktól nemzetközileg elismert védőkkel szemben.

Az erőpróbán a játékosok győzelembe vetett hite sikerhez vezetett. Előttünk tornyosuló, erőnket meghaladó feladatainkra is van megoldás, s ennél sokkal fontosabb sikert is elérhetünk.

„Ne félj, csak higgy!” (Mk 5,36) – Jézus Krisztus Jairusnak mondta ezt, aki akkor emberileg teljesen kilátástalan, tehetetlen helyzetben volt: szolgája éppen lánya haláláról hozott hírt. Hite megtartotta; Jézus csodát tett, feltámasztotta a lányt. A Megváltó biztatása ma is aktuális, személyesen nekünk (is) szól. Ha Krisztusba vetjük hitünket, nem csupán hétköznapi csodák történnek majd meg velünk, hanem a biztos és végső győzelem, az örök élet lesz a jutalmunk.

M. Gy.